Považské múzeum sprístupní ukážku celoživotnej tvorby žilinského rezbára Miroslava Ďuratného


Foto: Považské múzeum sprístupní ukážku celoživotnej tvorby žilinského rezbára Miroslava Ďuratného

V priestoroch Drotárskeho pavilónu v Považskom múzeu bude sprístupnená od začiatku februára výstava Keď dláto vykúzli zlato. Predstavuje ukážku celoživotnej tvorby žilinského rezbára Miroslava Ďuratného. 

„Rezbárstvu sa začal venovať v období, keď zo zdravotných dôvodov musel odísť z pôvodného povolania. Bol členom Klubu neprofesionálnych výtvarníkov pri Regionálnom osvetovom stredisku v Žiline a vystavoval od roku 1976. Jeho drevené plastiky získali mnoho ocenení na okresných, krajských i celoslovenských súťažiach a výstavách amatérskej výtvarnej tvorby,“ vysvetlilo Považské múzeum.

Jeho diela bolo možné vidieť aj na festivaloch Východná a Jánošíkove dni. „Miroslav Ďuratný venoval rezbárstvu všetok svoj voľný čas. Predtým, ako zaboril dláto do dreva, mal už jasnú predstavu, ako by malo hotové dielo vyzerať. Jeho drevorezby sú realistické, detailne prepracované a ľudský výraz zachytávajú naozaj hodnoverne,“ doplnilo múzuem.


Obľuboval prirodzené prostredie a ľudí v ňom. „V zbierkach Považského múzea sa nachádzajú viaceré diela tohto zaujímavého ľudového umelca. A keďže sú to naozaj krásne kúsky, chceli sme ich ukázať aj našim návštevníkov. Niektoré z nich môžu vidieť v Expozícii Jánošík a Terchová, ale samostatná výstava sa nám zdala výbornou príležitosťou, aby sa s jeho tvorbou zoznámilo viac ľudí. Záujemcovia sa môžu tešiť na takmer 100 diel, sú to najmä plastiky a reliéfy. Súčasťou výstavy bude tiež zopár diplomov zo súťaží,“ skonštatovala kurátorka výstavy – etnologička Adriana Bárdyová. 

Výstavu Keď dláto vykúzli zlato môžu vidieť návštevníci Drotárskeho pavilónu do 27. apríla. Viac informácií a otváracie hodiny nájdu na www.pmza.sk.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu