V minulom roku žilinčania vyzbierali 519 ton kuchynského bioodpadu, mesto plánuje pridať ďalšie kontajnery


Foto: V minulom roku žilinčania vyzbierali 519 ton kuchynského bioodpadu, mesto plánuje pridať ďalšie kontajnery

V Žiline sa za minulý rok vytriedilo 519 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Túto povinnosť majú na Slovensku mestá a obce od 1. januára 2021 s cieľom zlepšiť odpadové hospodárstvo a zmierniť záťaž na životné prostredie.

Doteraz vytriedený odpad vhadzovali do 100 špeciálnych kontajnerov a počas najbližších dní k nim pribudne ďalších 950 kusov s objemom 240 litrov. Tieto odpadové nádoby majú hnedú farbu a sú umiestňované pri čiernych nádobách na zmesový odpad, ktoré sú umiestnené v primeranej vzdialenosti od bytových domov. 

Z celkového komunálneho odpadu tvorí kuchynský bioodpad až polovicu. Správnym vytriedením je možné ho ešte spracovať a opätovne využiť, čím sa zníži množstvo končiace na skládkach.

„Žilinčania žijúci v bytových domoch na tento účel dostali od mesta balíček, ktorý obsahuje košík na kuchynský odpad, 24 kusov biologicky rozložiteľných vreciek a návod, ako správne triediť tento druh odpad,“ informoval hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Obyvateľom v rodinných domoch mesto nariadilo kompostovanie biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad a kuchynský odpad v kompostéroch na svojom pozemku. Kompostér je možné si bezplatne prevziať na Mestskom úrade v Žiline každý pondelok až stredu od 8 do 12 hodiny. Za jeho neprevzatie môže byť uložená sankcia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu