Ak ste v uplynulom roku nadobudli nehnuteľnosť, do konca januára musíte podať daňové priznanie


Foto: Ak ste v uplynulom roku nadobudli nehnuteľnosť, do konca januára musíte podať daňové priznanie Foto: ilustračné / pixabay.com

Pokiaľ ste v uplynulom roku nadobudli pozemok, dom alebo byt, vzniká vám povinnosť podania daňového priznania. Prihlásiť sa k dani z nehnuteľnosti musí na Slovensku každý občan, pričom najneskorší možný termín na podanie za predchádzajúci rok je do 31. januára aktuálneho roka.

Povinnosť na podanie daňového priznania vzniká každému daňovníkovi (fyzická alebo právnická osoba), ktorý kúpil nehnuteľnosť, dostal ju darom, prípadne sa stal jej správcom či užívateľom. Na podanie je možné využiť predpísané tlačivo, ktoré je dostupné na stránkach slovensko.sk.

Keďže je daň z nehnuteľností miestnou daňou, jej správcom je vždy obec alebo mesto. Výšku teda určuje samospráva, v ktorej sa daná nehnuteľnosť nachádza. Zákon pritom vymedzuje sadzbu osobitne pri pozemkoch, stavbách, bytoch a nebytových priestoroch.

Spravidla platí, že obec alebo mesto môže daň odpustiť, resp. môže jej výšku znížiť daňovníkom, ktorých vek je 62 rokov a viac či ťažko zdravotne postihnutým daňovníkom alebo tým, ktorí poberajú dávky v hmotnej núdzi a pod.

Ak nepodáte daňové priznanie v riadnom termíne, správca vám môže uložiť pokutu najviac do výšky vyrubenej dane. Najmenej to môže byť 5 eur a najviac 3 000 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu