V Žiline sa uskutoční mimoriadne mestské zastupiteľstvo, primátor zvolil prezenčnú formu


Foto: V Žiline sa uskutoční mimoriadne mestské zastupiteľstvo, primátor zvolil prezenčnú formu

Žilinský primátor Peter Fiabáne zvolal na piatok 28. januára mimoriadne mestské zastupiteľstvo. Z dôvodu pandemickej situácie sa doteraz konali zasadnutia väčšinou prostredníctvom internetu, v piatok sa prvýkrát po dlhšom čase stretnú poslanci osobne v zasadacej miestnosti mestského úradu.

Predmetom mimoriadnej schôdze bude opätovné hlasovanie o už schválených návrhoch poslancov, ktoré však primátor nepodpísal a pozastavil tak ich výkon. Na konci týždňa sa členovia zastupiteľstva pokúsia prelomiť primátorovo veto, na čo budú potrebovať trojpätinovú väčšinu hlasov.

Rokovanie zastupiteľstva bude možné sledovať aj naživo na YouTube, odkaz na živý prenos bude zverejnený v deň rokovania na internetovej stránke mesta www.zilina.sk.

V úvode budú poslanci hlasovať o návrhu na schválenie predloženia žiadosti o poskytnutie finančných prostriedkov z Fondu na podporu športu za účelom realizácie projektu multifunkčného ihriska pri základnej škole v Brodne.

V ďalších štyroch bodoch pôjde o potvrdenie nasledujúcich uznesení mestského zastupiteľstva:


  • č. 248/2021 – Ochrana a prinavrátenie pozemkov do majetku mesta Žilina,
  • č. 314/2021Pošta Partner Plus v mestských častiach Žiliny,
  • č. 315/2021 – Komplexná a systematická výsadba stromov v Žiline,
  • č. 316/2021 – Ohlasovanie výrubov drevín a stromov na celom území mesta Žilina.

„Podľa poslaneckého klubu za ZA primátor pochybil a okrem nepochopenia samotných uznesení vo svojom stanovisku popiera aj význam mestských komisii. Poslanecký klub sa preto rozhodol iniciovať mimoriadnu schôdzu mestského zastupiteľstva a opätovne schváliť predkladané návrhy,“ uviedol vo svojej tlačovej správe poslanecký klub za ZA.

Podobný názor zastáva aj mestský poslanec Peter Cibulka, ktorý presadzuje predovšetkým výsadbu zelene v meste: „S mnohými kolegami a občanmi sme presvedčení, že primátor nepodpísaním uznesenia prekročil svoje zákonom určené kompetencie a svojím konaním poškodzuje mesto a životné podmienky našich občanov,“ uviedol na sociálnej sieti.

Mestský poslanec Patrik Groma zasa na sociálnej sieti kritizuje rozhodnutie primátora zvolať zasadnutie prezenčnou formou. Podľa jeho slov koná Fiabáne účelovo a počíta s nízkou účasťou, ktorá by mohla ovplyvniť výsledok hlasovania.

Uskutočňovanie zasadnutí mestského parlamentu s osobnou účasťou je podľa samosprávy v aktuálnej situácii povolené.  Napriek tomu, že sa bližšie k mimoriadnej schôdzi mesto nevyjadrilo, potvrdilo, že dôvodom pre zvolenie prezenčnej formy nie sú nedávne komplikácie počas hlasovania online formou. Niektorí poslanci totiž zaznamenali problémy a nefunkčnosť hlasovacieho systému.

„Termín konania mimoriadneho Mestského zastupiteľstva v Žiline bol stanovený s ohľadom na platnú legislatívu, upravujúcu zvolávanie mestského zastupiteľstva, rokovací poriadok mestského zastupiteľstva a program primátora. Na rokovanie mimoriadneho mestského zastupiteľstva boli zaradené tie primátorom nepodpísané uznesenia, pri ktorých o to požiadali 12 poslanci mestského zastupiteľstva,“ spresnil hovorca Vladimír Miškovčík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu