V Žiline evidujú 4-tisíc psov: Každý musí byť označený známkou, nie je dovolené ich vodiť popri bicykli


Foto: V Žiline evidujú 4-tisíc psov: Každý musí byť označený známkou, nie je dovolené ich vodiť popri bicykli Foto: ilustračné / pixabay.com

Pes je v súčasnosti veľmi vyhľadávaným spoločenským zvieraťom, ktoré si zaobstarávajú ľudia nielen v rodinných domoch ale často aj v bytoch. Výnimkou nie je ani Žilina, kde je v súčasnosti evidovaných viac ako 4-tisíc týchto štvornohých domácich miláčikov.

Vlastnenie psa však nie je len o potešení ale aj o veľkej zodpovednosti. Napriek tomu, že býva zviera v mnohých prípadoch takmer plnohodnotným členom rodiny, mnoho majiteľov presne nevie, aké práva a povinnosti sa ich týkajú.

Všetky potrebné informácie pritom obsahuje všeobecne záväzné nariadenie mesta č. 3/2011, ktoré upravené nariadeniami č. 14/2012 a č.18/2017. Výnimku z tohto nariadenia mesta o chove, vodení a držaní psov majú len služobné zvieratá.

Prvou povinnosťou nového držiteľa psa je jeho evidencia na mestskom úrade do 30 dní od jeho zadováženia, ak sa psík predtým nachádzal na území Slovenska aspoň 90 dní. Tam zároveň dostane evidenčnú známku, ktorú musí psík nosiť na verejných priestranstvách. Pokiaľ sa stane, že pes pohryzie človeka bez toho, aby bol sám napadnutý, má majiteľ povinnosť túto skutočnosť nahlásiť a pes dostane novú známku, ktorá ho bude označovať za nebezpečného.

Pokiaľ sa vyberiete so psom na prechádzku na verejne prístupné miesto, ktoré nie je priamo určené pre voľný pohyb psa, musíte ho držať na dostatočne pevnej vôdzke. Voľný pohyb psíkov je povolený len vo vašej vlastnej nehnuteľnosti, pokiaľ je poriadne oplotená, a miestach na to vyhradených. Pod dohľadom držiteľa je možné psa pustiť na voľno aj v extraviláne obce, na poliach však až po zbere úrody.


Vstup so psom je zakázaný na detské ihriská, pieskoviská a cintoríny, rovnako aj do verejných budov či školských, kultúrnych, športových a sociálnych zariadení. So psom nesmiete ani do obchodov či priestorov, kde sú poskytované služby, ak to priamo nepovolí dané zariadenie. Poslúchnuť treba aj označenie „vstup so psom zakázaný“. Tieto obmedzenia neplatia pre vodiace a služobné zvieratá počas práce.

Psa nie je povolené nechávať na verejne prístupných miestach bez dozoru, pokiaľ nie je poriadne uviazaný. Rovnako je zakázané vodiť psíka popri sebe pri jazde na bicykli. Ten, kto je so psom na prechádzke po ňom musí pozbierať výkaly a zahodiť ich do nádoby na komunálny odpad či špeciálnej zbernej nádoby na psie výkaly.

Polícii sa musíte po vyzvaní preukázať nielen evidenčnou známkou upevnenou na postroji alebo obojku psíka, ale aj mikroténovým vreckom či inou pomôckou na zber výkalov. Dobrým riešením je preto nosiť ich pri sebe počas venčenia viac ako jeden kus. Za nedodržanie nariadení mesta hrozí majiteľom pokuta do výšky 165 eur. Kontrolu dodržiavania vykonáva mestská polícia.

Žilinská samospráva eviduje v meste a mestských častiach dohromady 4 086 psov. Podľa plemena je najviac krížencov (997), po ktorých nasleduje Jorkšírsky teriér (335) a Nemecký ovčiak (256). Štvrtým v poradí je Maltézky psík (202) a piatym Labradorský retriever (201). Z pohľadu mestských častí je najviac psov na sídlisku Vlčince.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu