V Západných Tatrách zasypala lavína skialpinistov, jeden z nich neprežil


Foto: V Západných Tatrách zasypala lavína skialpinistov, jeden z nich neprežil

Počas včerajšieho dňa (19. 1.) boli horskí záchranári privolaní na pomoc skialpinistom, ktorí lyžovali dole z Holého vrchu do Kamenistej doliny spolu s dvoma kolegami. „Skialpinisti lyžovali žľabom, ktorý sa v spodnej časti zužuje a vytvára terénnu pascu. Spustili lavínu, ktorá dvoch z nich zasypala. Všetci mali komplet lavínovú výstroj. Dvaja skialpinisti boli úplne kriticky zasypaní, teda celkom pod povrchom lavíny,“ doplnili horskí záchranári na sociálnej sieti.

Na miesto bola privolaná aj posádka leteckých záchranárov z Popradu. „Na heliporte v Starom Smokovci nastúpili do vrtuľníka dvaja horskí záchranári a spoločne leteli do Kamenistej doliny. Nezasypanému skialpinistovi sa pomocou lavínového vyhľadávača podarilo nájsť najskôr jedného kamaráta, ktorý bol približne 1 m hlboko,“ informovali záchranári.

Prvý zo zasypaných bol po vykopaní dezorientovaný z nedostatku kyslíka, no následne sa u neho obnovili životné funkcie. Jednu dolnú končatinu mal ľahko zranenú. Hneď na to sa pokračovalo v hľadaní ďalšieho. „Ten bol zasypaný v hĺbke 1,5 m a po vykopaní neboli u neho prítomné životné funkcie, preto začali s jeho oživovaním. Po prílete vrtuľníka lekár VZZS spoločne so záchranármi HZS pokračovali v oživovaní. Žiaľ, bezúspešne,“ skonštatovali.

Pozostatky 25-ročného skialpinistu boli potom odovzdané príslušníkom Polície a obhliadajúcemu lekárovi.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu