Žilinský primátor nepodpísal 6 schválených uznesení z decembra, poslanci sa chystajú prelomiť jeho veto


Foto: Žilinský primátor nepodpísal 6 schválených uznesení z decembra, poslanci sa chystajú prelomiť jeho veto Foto: ilustračné

Na poslednom mestskom zastupiteľstve v Žiline, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 13. - 14. decembra 2021, odsúhlasili poslanci viacero návrhov. Medzi nimi napríklad výsadbu novej zelene, ochranu pozemkov a ich prinavrátenie do majetku mesta či včasné zverejňovanie masívnych výrubov v mestských častiach s možnosťou vyjadrenia verejnosti.

Napriek schváleniu uznesení poslancami sa žilinský primátor Peter Fiabáne rozhodol časť z nich nepodpísať. Využil pritom svoje právo pozastaviť ich výkon. Niektorí poslanci mestského parlamentu sa preto rozhodli konať a zvolávajú mimoriadnu schôdzu, kde sa pokúsia trojpätinovou väčšinou prelomiť primátorovo veto.

„Podľa poslaneckého klubu za ZA primátor pochybil a okrem nepochopenia samotných uznesení vo svojom stanovisku popiera aj význam mestských komisii. Poslanecký klub sa preto rozhodol iniciovať mimoriadnu schôdzu mestského zastupiteľstva a opätovne schváliť predkladané návrhy,“ uviedol vo svojej tlačovej správe poslanecký klub za ZA.

Podľa klubu odôvodnil primátor svoje rozhodnutie domnienkami, že niektoré časti sú v rozpore so zákonom. Zároveň mal podotknúť, že tieto veci nepatria do kompetencií mestského zastupiteľstva. S rozhodnutím vetovať schválené uznesenia ako aj s vyjadrením primátora sa klub nestotožňuje.


Nepodpísal 6 návrhov rôznych mestských poslancov. Pán primátor týmto potvrdzuje nepochopenie kompetencii jednotlivých orgánov samosprávy. Na zdôvodnenie svojho postoja používa navyše argumenty, ktoré nemajú oporu v zákone, naopak sú v jeho jasnom protiklade,” reagovala na rozhodnutie primátora predsedníčka poslaneckého klubu za ZA Miriam Šuteková.

Každý materiál, ktorý smeruje na hlasovanie mestského zastupiteľstva, najskôr prechádza odbornými komisiami. Tie sú určené na odborné posúdenie, pričom sa ich zúčastňujú aj zamestnanci mesta. Podľa Šutekovej primátor zneužil svoje kompetencie, znevážil postavenie mestských poslancov a dal najavo zbytočnosť týchto komisí.

So zvolaním mimoriadneho zasadnutia mestského parlamentu, na ktorom sa pokúsia prelomiť primátorovo veto, zatiaľ súhlasilo 12 poslancov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu