Na území Žilinského kraja sa očakáva silný vietor, meteorológovia vydali výstrahy najvyššieho tretieho stupňa


Foto: Na území Žilinského kraja sa očakáva silný vietor, meteorológovia vydali výstrahy najvyššieho tretieho stupňa Foto: ilustračné

Územie Žilinského kraja má počas dnešného dňa (17. januára) zasiahnuť silný vietor. Najviac má podľa predpovede fúkať práve na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého, druhého aj najvyššieho tretieho stupňa.

V okresoch Tvrdošín, Ružomberok a Liptovský Mikuláš sa na horách nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 25 - 30 m/s, čo je v prepočte 90 až 110 kilometrov za hodinu. Krátkodobo v nárazoch však môže dosahovať rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h).

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ spresňujú meteorológovia.


Výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách platí pre okresy Žilina, Martin, Dolný Kubín a Námestovo. Sila a rýchlosť vetra však môže byť podobná ako v okresoch, kde platí najvyšší tretí stupeň.

Výstraha najnižšieho prvého stupňa bola vydaná pre okresy Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Tam sa očakáva dosiahnutie priemernej rýchlosti 20 - 24 metrov za sekundu (70 - 85 km/h) alebo krátkodobo v nárazoch približne 30 - 37 m/s čo je približne 110 - 135 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia tiež vydali pre celý Žilinský kraj výstrahy pred snežením, ktorých platnosť je dnes do 18:00 hod. a výstrahy pred snehovými jazykmi a závejmi, ktoré platia do utorka 18. januára 18:00 hod.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu