Turista zablúdil a strávil noc v Chočských vrchoch. Záchranárom nevedel uviesť presnú polohu


Foto: Turista zablúdil a strávil noc v Chočských vrchoch. Záchranárom nevedel uviesť presnú polohu Foto: Horská záchranná služba

V piatkové ráno 14. januára pomáhali horskí záchranári podchladenému turistovi v Chočských vrchoch (pohorie na hranici Liptova a Oravy). Muž vo veku 55 rokov sa vybral na turistiku z Dolného Kubína, niekde v oblasti vrchu Havrania zišiel zo známej trasy a stratil sa.

Po noci, ktorú strávil vonku, si ráno v podchladenom stave zavolal pomoc cez tiesňovú linku avšak nevedel uviesť presnú polohu, kde sa momentálne nachádza. Záchranári tak mali iba informáciu, že by mohol byť niekde medzi vrchom Havrania a vrchom Varta.

„Pátrať po mužovi odišli skupiny záchranárov HZS z oblastných stredísk Veľká Fatra, Malá Fatra, Školiace stredisko a Stredisko lavínovej prevencie. O súčinnosť boli požiadaní aj leteckí záchranári zo Žiliny a následne aj Banskej Bystrice, no pre nepriaznivé poveternostné podmienky, nemohla ani jedná posádka vzlietnuť,“ informovali horskí záchranári na sociálnej sieti.

Turistu nakoniec našla pozemná skupina záchranárov a poskytla mu prvú pomoc a zateplenie. Následne ho transportovali do Lúčok, kde ho odovzdali na prevoz do nemocnice.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu