Personál v sektore sociálnych služieb v Žilinskom kraji podporí nový učebný odbor opatrovateľov


Foto: Personál v sektore sociálnych služieb v Žilinskom kraji podporí nový učebný odbor opatrovateľov

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil nový projekt zameraný na vzdelávanie opatrovateľov, ktorí sú dôležitou súčasťou v poskytovaní sociálnych služieb. Hlavným cieľom je posilniť personálne kapacity, keďže súčasná situácia s koronavírusom stav výrazne skomplikovala.

„Jedinou možnosťou, ako riešiť situáciu, je vytvoriť moderný generalistický učebný odbor: odborný asistent/opatrovateľ-ka a odborne posilniť pracovnú pozíciu opatrovateľov,“ skonštatovala riaditeľka odboru sociálnych vecí ŽSK Iveta Ďurišová. Samospráva by mala do konca mesiaca marec zaslať podklady na ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu týkajúce sa vydania povolenia na štúdium pre záujemcov.

Prvý ročník by mal byť sprístupnený v septembri tohto roka, a to v Liptovskom Mikuláši na Strednej zdravotníckej škole. Začne sa prvou fázou, ktorá sa plánuje večernou formou. Nasledujúci rok privíta aj žiakov nastupujúcich na stredoškolské štúdium.

„Učebný odbor bude ponúkať moderné a dynamické osnovy pracujúce s najnovšími trendami v poskytovaní sociálnych služieb. Aj takto chce župa prilákať k povolaniu opatrovateľa mladšie ročníky,“ dodala hovorkyňa ŽSK Lucia Lašová. „Celý proces otvorenia nového učebného odboru obdobný asistent – opatrovateľ/ka si vyžaduje nie len vybudovanie modernej školy s internátom, knižnicou a praktickými učebňami, ale aj vytvorenie stážových pracovísk s pracovným prostredím pre učebný proces podľa druhu sociálnej a zdravotnej služby, čo sa nám darí napĺňať,“ informovala zakladateľka Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb PhDr. Mária Kovaľová, PHD. MHA. MBA. Kovaľová pôsobí viac ako 27 rokov ako manažérka kvality, audítorka, projektová manažérka a hlavne ako garantka mnohých vzdelávacích aktivít pre pracovníkov v sociálnych službách. 

„Spokojnosť nášho občana odkázaného na poskytovanie sociálnej služby je pre mňa jedna z hlavných priorít. Zároveň je dôležité neustále zvyšovať status opatrovateľov, k čomu nepochybne prispeje aj absolvovanie novej formy vzdelávania. Aby sme dokázali zabezpečiť kvalitné a dostupné sociálne služby aj v budúcnosti, musíme začať s prípravou personálu už dnes,“ doplnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu