Horskí záchranári vyhlásili pátranie po poľskom turistovi, ktorý je nezvestný už od stredy


Foto: Horskí záchranári vyhlásili pátranie po poľskom turistovi, ktorý je nezvestný už od stredy

Počas štvtkového rána (13. 1.) požiadali poľskí záchranári o pomoc pri hľadaní nezvestného poľského turistu, ktorý sa predchádzajúci deň ráno vybral zo Zakopaného na výstup niekde do oblasti hraničného hrebeňa.

Predpokladá sa, že by sa mohol pohybovať v časti od vrchu Volovec smerom na Bystrú. Keďže podľa lokalizácie jeho mobilného telefónu bolo zistené, že je prihlásený na slovenskej sieti, rozbehlo sa pátranie aj na Slovensku.

„O súčinnosť bola požiadaná Letka Ministerstva vnútra SR, ktorá z heliportu v Žiarskej doline vyzdvihla na palubu vrtuľníka záchranárov HZS. Časť záchranárov bola vysadená v teréne a ďalší záchranári HZS, kým to poveternostné podmienky dovoľovali, prepátravali vytipované územie zo vzduchu. Žiaľ, okolo poludnia, z dôvodu nasúvajúceho sa frontu a silnejúceho vetra, muselo byť pátranie z paluby vrtuľníka ukončené a až do zotmenia sa pokračovalo pozemne,“ napísali horskí záchranári na sociálnu sieť.

Bohužiaľ, z dôvodu silného vetra muselo byť pátranie pomocou vrtuľníka ukončené, takže sa pokračovalo až do zotmenia pozemne. Aj pozemné pátranie však sťažovalo počasie, keďže fúkal silný vietor, mrznúci dážď či zlá viditeľnosť. Na poľskej strane pokračovali v pátraní aj naši susedia, ktorí využívali aj vrtuľník. Tiež však neúspešne.

„Záchrannej akcie sa zúčastnili záchranári oblastného strediska HZS Západné Tatry, Strediska lavínovej prevencie, Školiaceho strediska, Riaditeľstva HZS a jeden dobrovoľný záchranár HZS. Zajtra od skorých ranných hodín sa bude v pátraní pokračovať,“ dodali záchranári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu