Cez vianočné obdobie prišlo Ježiškovi viac ako 73-tisíc listov, najdlhší meral cez 70 metrov


Foto: Cez vianočné obdobie prišlo Ježiškovi viac ako 73-tisíc listov, najdlhší meral cez 70 metrov

V rámci 23. ročníka Vianočnej pošty list Ježiškovi napísalo 73 570 detí a ďalších 32 000 poslalo pohľadnicu prostredníctvom internetovej aplikácie www.mojapohladnica.sk Pandémia sa opäť odzrkadlila aj v želaniach detí. Tie si okrem hračiek, školských potrieb, mobilov, tabletov či živých zvieratiek želali aj zdravie a skončenie tohto covidového obdobia. 

Deti mohli svoje pozdravy, tajné želania a kresby posielať od 18. novembra do 17. decembra 2021 na známu adresu ‚Ježiško 999 99‘. Najviac, až 70 760 listov prišlo od detí zo Slovenska, z toho 158 bolo od nevidiacich detí. Zo zahraničia prišlo 2 810 pozdravov zo 41 krajín, pričom dominujú listy z Taiwanu (1 541), Ruska (275), Českej republiky (189), Hong Kongu (130) a Japonsku (99). Aj tento ročník bol poznačený obmedzením prepravných kapacít kvôli protipandemickým opatreniam, čo vidno najmä na počte listov z Taiwanu, pretože po minulé roky prichádzalo od detí z Taiwanu okolo 7-tisíc pozdravov. Tento rok Ježiško odpisoval aj v maďarčine, a to na 196 listov. Prostredníctvom internetovej aplikácie www.mojapohladnica.sk bolo poslaných viac ako 32 000 vianočných pozdravov a pozdravov Ježiškovi,“ dodala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Tieto Vianoce posielali deti aj sladkosti či ručne vyrobené suveríny a hračky. Zaujímavosťou boli aj niekoľko metrov dlhé listy, z ktorých najdlhší meral viac ako 70 metrov – poslali ho deti zo ZŠ s MŠ Teplý Vrch. Deťom, ktoré uviedli spätnú adresu, poslal Ježiško okrem odpovede aj knižku s vianočnou rozprávkou.

„Vianočnou poštou bolo doručených aj 923 detských kresieb. Odborná porota spomedzi nich vyberie tie, ktoré sa už tradične stanú námetom vianočnej poštovej známky 2022. Cieľom Vianočnej pošty je nielen šíriť radosť a dobré posolstvá, ale aj podporovať tradície vo forme klasickej listovej korešpondencie,“ doplnila Dorčáková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu