Najobľúbenejšou pôrodnicou sa opäť stala žilinská, za minulý rok sa tu narodilo takmer 1900 detí


Foto: Najobľúbenejšou pôrodnicou sa opäť stala žilinská, za minulý rok sa tu narodilo takmer 1900 detí

Za predošlý rok si Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Žiline vybralo najviac mamičiek ako svoju pôrodnicu. V roku 2021 nemocnica odviedla 1874 pôrodov a vrátane 20 párov dvojičiek sa narodilo dokopy 1894 detičiek.

Počet rodičiek v porovnaní s rokom 2020 opäť mierne stúpol, keďže si v tom roku vybralo túto nemocnicu 1865 žien. Primár  oddelenia gynekológie a pôrodníctva Martin Sudek tvrdí, že je to najmä vďaka modernizácii a mnohým vylepšeniam. „Napriek náročnému obdobiu posledných dvoch pandemických rokov sa nám podarilo pokračovať v pozitívnych zmenách. Rodičky sa do žilinskej pôrodnice s dôverou vracajú, odporúčajú ju ďalším budúcim mamičkám, a to je pre nás najväčšia motivácia do nového roka, v ktorom chceme v tomto trende pokračovať a posúvať sa stále ďalej,“ dodal primár s tým, že si nemocnicu vybrali aj rodičky z Kysuckého Nového Mesta, Čadce, Považskej Bystrice či Martina.

„Už štandardne sú u nás najrušnejšie letné mesiace, rekordný bol predovšetkým jún, keď sme odviedli najviac pôrodov – až 213, v rámci ktorých sme dokonca trikrát zaznamenali dvojičky,“ vyhlásil Sudek. Oddelenie gynekológie, pôrodníctva a neonatológie taktiež zabezpečili 53 pôrodov žien s koronavírusom a poskytli následnú starostlivosť o matku aj dieťa.

Prvenstvo si udržujú v nemocnici chlapci, narodilo sa ich 956 a najčastejšie vyberané mená sú Jakub, Michal, Lukáš, Samuel alebo Tomáš. Dievčat prišlo na svet 938 a v priečke najobľúbenejších mien bola Eliška, Natália, Ema, Nina a Nela.


Najmenším dieťatkom v predošlom roku bola Simonka s váhou len 810 gramov a dĺžkou 32 centimetrov. „Bábätko prišlo na svet predčasne v 27. týždni tehotnosti. Simonka strávila v nemocnici až 89 dní, no napriek tomu to malá bojovníčka krásne zvládla,“ informovala primárka novorodeneckého oddelenia FNsP Žilina Katarína Jackuliaková. 

„Posledné dieťa v minulom roku priviedla na svet o 22:14 h Ľubka z Rosiny – dievčatko Adelku s váhou 2910 gramov a dĺžkou 48 centimetrov. Na prvé bábätko si v pôrodnici následne počkali do 04:05 h Nového roka 2022. Spontánnym pôrodom sa maminke Monike a oteckovi Tomášovi z Kamennej Poruby narodil chlapček Leo s mierami 3230 gramov a 50 centimetrov. Do novoročnej štatistiky žilinskej pôrodnice stihli 4. 1. 2022 pribudnúť aj prvé dvojičky – Eliška a Kristínka z Porúbky. Január 2022 tak vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline vítajú naplno novým životom, k dnešnému dňu tu už prišlo na svet spolu 54 detí,“ dodala hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu