VIDEO: Hasiči nacvičovali záchranu osoby preborenej v ľade na prírodnom klzisku


Foto: VIDEO: Hasiči nacvičovali záchranu osoby preborenej v ľade na prírodnom klzisku
Galéria: 5 fotiek

Jazero Ontário v Sučanoch (okres Martin) je obľúbeným miestom pre tých, ktorí obľubujú korčuľovanie na prírodných vodných plochách. Na zamrznutej hladine sa stretávajú partie, ktoré si tam radi prídu zahrať hokej alebo len tak zakorčuľovať.

Martinskí hasiči si na tejto vodnej ploche pravidelne precvičujú záchranu osôb preborených do studenej vody. Aké sú ich odporúčania pre dobrodruhov, ktorí využívajú zamrznuté jazerá na voľnočasové aktivity?

„Naše odporúčania sú také, aby sa na takéto prírodné plochy vôbec nevstupovalo, kvôli riziku preborenia osoby do chladnej vody. Ak sa už niekto vyberie na takúto ľadovú prírodnú plochu, tak by mal mať určite doprovod,“ povedal Otto Greschner z Hasičského a záchranného zboru v Martine..


Na prírodných klziskách vždy hrozí prelomenie ľadu a nebezpečný pád do hlbokej vody. Hasiči musia byť preto vždy pripravení na záchranu ľudí. Presne za týmto účelom vykonávajú pravidelné cvičenia.

„Ak sa už nejaká osoba na vlastné riziko vyberie na takúto ľadovú prírodnú plochu, tak určite nie sama, ale s nejakým doprovodom, aby v prípade preborenia dokázal niekto druhý privolať pomoc,“ upozornil záchranár. Ďalšou zásadou je, že ak začne ľad praskať, treba okamžite rozložiť svoju váhu a plazením sa dostať k brehu.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu