V žilinskej nemocnici je dostupná oxygenoterapia bez indikácie lekára. Jednou návštevou nahradíte pobyt v horách


Foto: V žilinskej nemocnici je dostupná oxygenoterapia bez indikácie lekára. Jednou návštevou nahradíte pobyt v horách

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina je možné absolvovať oxygenoterapiu aj bez indikácie lekára. Ponúka ho ambulantné centrum oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (FBLR). Oxygenoterapia je vhodná pre všetky vekové kategórie a jeho hlavným cieľom je regenerácia organizmu, posilňovanie imunitného systému či pomoc pri viacerých zdravotných problémoch ako aj pri únave, dýchacích ťažkostiach, postcovidový syndróm,...

Pozitívne vplýva aj na fyzické či psychické zdravie a fyzioterapeutka Zuzana Šugárová tvrdí, že inhaláciou kyslíka bojujeme aj so stresom, migrénou, astmou a aj bronchitídou. „Oxygenoterapia je založená na vdychovaní zvýšenej až 95-percentnej koncentrácie kyslíka, vďaka čomu dostávame do tela intenzívnu dávku, ktorá organizmus naštartuje, zrýchli metabolizmus. Ide o metódu využívanú desiatky rokov, je absolútne bezpečná a s komplexným využitím,“ vyhlásila Šugárová a dodala, že kyslík sa prirodzene odčerpáva aj stresom alebo vplyvom vonkajšieho prostredia. Jednou návštevou takejto procedúry sa vyrovná niekoľkodňovému pobytu vo vysokohorskom prostredí.

Najčastejšími klientmi tejto terapie sú ľudia počas alebo po chemoterapii, v tehotenstve alebo aj v záťažových profesiách.  „Aktuálne je oxygenoterapia veľmi rozšírená pri doplnkovej liečbe pacientov po prekonaní ochorenia COVID-19, keďže pomáha pri opätovnom nadobudnutí fyzickej aj psychickej kondície a posilňuje imunitu,“ priblížila fyzioterapeutka oddelenia FBLR. Podľa jej slov prebieha inhalácia počas 30 alebo 60 minút prostredníctvom nosnej kanyly pripojenej ku kyslíkovému koncentrátoru. „Procedúry odporúčame najmä na začiatku absolvovať v pravidelných intervaloch, aby bola liečba čo najúčinnejšia,“ doplnila Šugárová.

Na oxygenoterapiu sa môžu záujemcovia objednať osobne na recepcii v ambulantnej časti oddelenia Fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (FRO – suterén). „Cena za jednu procedúru v trvaní 30 minút je 10 eur, v trvaní 60 minút 15 eur. Pri zakúpení troch a viacerých terapií môžu klienti využiť zľavu vo výške 2 eurá na každé ošetrenie. Terapiu kyslíkom sa neodporúča absolvovať v prípade epilepsie, aterosklerózy, glaukómu alebo pri pokročilom vredovom ochorení žalúdka,“ dodala hovorkyňa nemocncie Lenka Záteková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu