Zomrel dlhoročný člen violovej skupiny Štátneho komorného orchestra v Žiline Zoltán Baláž


Foto: Zomrel dlhoročný člen violovej skupiny Štátneho komorného orchestra v Žiline Zoltán Baláž

Štátny komorný orchester Žilina dnes oznámil smutnú správu. V nedeľu 26. decembra 2021 zomrel bývalý dlhoročný vedúci violovej skupiny ŠKO pán Zoltán Baláž. Posledná rozlúčka sa bude konať vo štvrtok 30. decembra o 12.00 v Rímskokatolíckom kostole Dobrého pastiera na Solinkách.

Zoltán Baláž (26. 10. 1947) študoval na Konzervatóriu v Žiline u prof. Bohumila Urbana a na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne u prof. Jiřího Kratochvíla. Už počas štúdií sa zúčastnil na mnohých medzinárodných súťažiach, kde získal rad popredných umiestnení.

Najväčším úspechom bolo získanie 2. ceny na Medzinárodnej súťaži v anglickom Middlesbrough v roku 1970. Po skončení štúdií pôsobil od roku 1973 ako člen Slovenskej filharmónie v Bratislave. V roku 1975 nastúpil do ŠKO Žilina, kde pôsobil do roku 2010 ako vedúci skupiny viol.

Vystúpil s ním sólisticky vo viacerých mestách na Slovensku, hosťoval tiež vo Filharmónii Suhl v Nemecku. Spolu s flautistom Jánom Figurom a kontrabasistom Radoslavom Šašinom uviedol s ŠKO Žilina aj slovenskú premiéru diela J. M. Spergera Concertino pre flautu, violu, kontrabas a orchester. Spolupracoval často so Slovenským rozhlasom a pôsobil pedagogicky na Konzervatóriu v Žiline. Bol aj členom komorného orchestra Archi di Slovakia, s ktorým nahral aj CD z diel slovenských skladateľov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu