Parkovisko pri obchodnom centre MAX nezvládlo nápor áut, premávku brzdí odbočovanie vľavo na hlavnú cestu


Foto: Parkovisko pri obchodnom centre MAX nezvládlo nápor áut, premávku brzdí odbočovanie vľavo na hlavnú cestu Foto: Viliam Alexander Michalec

Parkovisko pri žilinskom obchodnom centre MAX na sídlisku Solinky dnes (22. decembra) dopoludnia zaplnili desiatky osobných áut. V dôsledku zablokovanej prístupovej cesty sa vytvorili kolóny na všetkých vjazdoch a výjazdoch, vozidlá znemožňovali pohyb aj v priestore podzemnej garáže. 

Každoročne v predvianočnom období je v okolí obchodných centier, obchodných domov a supermarketov zvýšená koncentrácia automobilov. Okrem toho, že si mnohí nechávajú nákupy na poslednú chvíľu, situáciu komplikuje aj pandemická situácia a obmedzenia spojené s prevádzkami. 

Dopravné problémy na obslužných komunikáciách a parkovisku obchodného centra MAX sú obyčajne spôsobené odbočovaním na hlavnú cestu. Väčšina vodičov zvykne odbočovať doľava smerom na okružnú križovatku pri privádzači. Počas dopravnej špičky však trvá určitý čas, kým sa cesta uvoľní a autá sa môžu bezpečne napojiť. Čakanie je obyčajne menej než minútové, niekedy ale trvá aj tri a viac minút. 

„Dnes sme si odstáli na ceste pri žilinskom MAX-e zhruba 35 minút. Poväčšine išli autá vľavo a premávka bola taká intenzívna, že sa im nedalo odbočiť. Úplne by pritom stačilo prejsť cez sídlisko z opačnej strany a nikto by nečakal,“ opisuje dnešnú skúsenosť čitateľ.


V prípade vysokej intenzity premávky sa v areáli obchodného centra pomerne rýchlo vytvorí kolóna. Pri vychádzaní na hlavnú cestu s následným odbočením doľava je nevyhnutné dávať prednosť ostatným automobilom až v troch jazdných pruhoch. To značne komplikuje celú situáciu.

Dnešnú dopravnú zápchu bolo potrebné rozpustiť za pomoci polície, podobné prípady sa stali aj v minulosti. Riešenie je pritom pomerne jednoduché. Motoristom sa v čase dopravnej špičky a sťaženého odbočovania oplatí skôr odbočovať vpravo a obísť sídlisko z opačnej strany. 

V tomto prípade dávajú šoféri prednosť len v jednom jazdnom pruhu a po krátkej obchádzke môžu pokračovať do centra mesta cez mestskú časť Bôrik, prípadne sa napojiť z Obvodovej ulice na Rajeckú cestu. Negatívne dopady by mohol čiastočne zmierniť rozšírený odbočovací pruh umožňujúci plynulú jazdu tým, ktorí nevychádzajú z obchodného centra vľavo ale doprava.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu