Na cesty opäť vyrážajú autá, ktoré nie sú očistené od snehu a používajú nesprávne osvetlenie


Foto: Na cesty opäť vyrážajú autá, ktoré nie sú očistené od snehu a používajú nesprávne osvetlenie Foto: Facebook/Janka Kulišová

Opäť nastalo zimné obdobie, ktoré so sebou prináša sneženie, námrazu aj poľadovice. Sneh spôsobuje komplikácie najčastejšie v doprave, kde následkom zasypaných vozoviek dochádza k vznikom kolón ale aj dopravných kolízií a nehôd. K lepšej bezpečnosti na cestách prispieva predovšetkým zodpovedný prístup každého z vodičov áut.

Nie vždy však môžeme hovoriť o zodpovednosti, najmä ak v uliciach pozorujeme jazdiť autá zasypané snehom a prekryté námrazou či vozidlá idúce bez osvetlenia. V dôsledku zlej viditeľnosti môže ľahko dôjsť k nebezpečným zrážkam či iným nešťastiam, ktorým sa pritom dá úplne ľahko predchádzať. 

Základom je nepodceňovať situáciu a mať prezuté zimné pneumatiky už pred zimou. Napriek tomu, že v posledných rokoch boli na väčšine územia Žilinského kraja zimné mesiace pomerne suché a bez snehových zrážok, môžu sa objaviť nečakané občasné výkyvy počasia, ktoré zaskočia aj skúseného vodiča. 

Okrem prezutia je dôležité aj správne osvetlenie. Každý šofér by mal dbať na to, aby v zhoršenej viditeľnosti svietil stretávacími svetlometmi a nie slabým denným svietením, ktoré u mnohých automobilov absentuje predovšetkým v zadnej časti. Počas skorého rána a popoludnia, kedy je šero, predstavuje nesprávne osvetlené vozidlo pomerne veľký problém.

Tretím základným bodom, na ktorý by mal myslieť každý, kto sadá za volant, je očistenie svojho vozidla od snehu a námrazy. Súvislá snehová či ľadová pokrývka na kapote, svetlách, oknách a streche zhoršuje rozhľadové pomery a celkový výhľad vodiča. Pre lenivosť je posádka auta vystavená riziku vážnej dopravnej nehody.


Častým javom na cestách sú autá zasypané snehom tak, že im nie je vidieť svetlá ani smerovky. Ostatní účastníci cestnej premávky tak môžu len hádať, kam a kedy má vodič v úmysle odbočiť. Namrznutý sneh a ľad na streche automobilu zasa dokáže napáchať veľké škody. Pri vyššej rýchlosti sa zvykne uvoľniť a zasiahnuť iné vozidlo, ktoré takto nielen poškodí ale ohrozí celú jeho posádku.


Jednoduchý úkon trvajúci 5 až 10 minút pritom zabezpečí okná bez námrazy, kapotu so strechou bez snehu a čisté svetlá či tabuľky s evidenčnými číslami. Každý vodič má navyše v zimnom období povinnosť dôkladne si očistiť auto od snehu a ľadu. Polícia môže v opačnom prípade udeliť pokutu.

Podľa aktuálne platného zákona môžu policajti pokutovať neočistené auto - teda aj neočistené svetlá či tabuľky s evidenčnými číslami. V uvedených prípadoch až do výšky 50 eur. Preto ak sa chcete vyhnúť nielen pokutám, ale aj dopravným nehodám a iným nepríjemnostiam, určite pre odjazdom nezabudnite na jednoduchý niekoľkominútový úkon.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu