Monitoring netopierov v Malej Fatre potvrdil približne sto jedincov. Podkovár veľký zimuje takmer na meter presne


Foto: Monitoring netopierov v Malej Fatre potvrdil približne sto jedincov. Podkovár veľký zimuje takmer na meter presne Foto: NP Malá Fatra

Ani tento rok nevynechali zamestnanci Správy Národného parku Malá Fatra tradičný zimný monitoring netopierov na ich zimoviskách. Údaje z podzemných priestorov na území sú kompletné a opakovane spracovávané za posledných 20 rokov, čím monitoring dosiahol bohatú históriu. Podobné akcie umožňujú mať prehľad o jedincoch v území, netopierov napočítali takmer sto.

„Pravidelný monitoring prináša zo sebou zaujímavé informácie o zmene početnosti druhov, v ich zastúpení, príp. aj zistení negatívnych činiteľov ohrozujúcich zimoviská. V území sa pravidelne kontrolujú jaskyne v oblasti Šípskej Fatry, tunel a jaskyne v Kraľovianskom meandri, štôlňa v Nezbudskej Lúčke a v Párnici a Stratenská priepasť v masíve Stratenca,“ informuje na webovom sídle Správa Národného parku Malá Fatra.

Najvýznamnejšou oblasťou pre zimovanie netopierov je bezpochyby Kraľoviansky meander vrátane starého tunelu a Stratenská priepasť. To potvrdil aj tohtoročný monitoring. Pozorovania správcov odhalili ďalší zaujímavý jav, a síce, že jedinec podkovára veľkého zimuje takmer na identickom mieste ako po iné roky - v časti tunelu.

„V prejdených priestoroch zimuje takmer stovka netopierov, medzi nimi zistené druhy ako podkovár malý – najviac zastúpený, tiež netopier veľký. Zaujímavosťou je opätovný výskyt jediného jedinca podkovára veľkého, ktorý na svoje zimovanie využíva každoročne takmer na meter presnú časť stropu starého tunela,“ dodali správcovia národného parku.

Bližšie informácie a prihlasovací formulár sa nachádza na webe Správy NP Malá Fatra


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: NP Malá Fatra