Žilinskej županke Jurinovej dôveruje 44 percent obyvateľov, nedôveruje 41 percent. Ľudia v kraji nedôverujú vláde


Foto: Žilinskej županke Jurinovej dôveruje 44 percent obyvateľov, nedôveruje 41 percent. Ľudia v kraji nedôverujú vláde

Po štyroch rokoch vládnutia na čele Žilinského samosprávneho kraja dôveruje predsedníčke Erike Jurinovej 44,2 percenta obyvateľov, nedôveru si za dobu pôsobenia vyslúžila u 41,1 percenta obyvateľov žilinského regiónu. Vyplýva to z najnovších údajov prieskumu spoločnosti FOCUS pre neziskovú organizáciu Transparency International, ktorý bol zrealizovaný v priebehu 16. až 23. novembra 2021.

Na otázku do akej miery dôverujete alebo nedôverujete predsedovi vášho samosprávneho kraja odpovedalo zo žilinského kraja “rozhodne dôverujem” len 3,6 percent opýtaných. Rozhodne nedôverujem odpovedalo 9,7 percenta opýtaných. Prieskum zrealizovala agentúra Focus na vzorke vyše tisíc respondentov.

Zaujímavosťou je, že najviac županom dôverujú voliči KDH, po nich voliči koalície OĽaNO, NOVA, KÚ, ZMENA ZDOLA. Vysoké preferencie u kresťanskodemokratického hnutia vysvetľuje vysoká popularita Milana Majerského, predsedu Prešovského samosprávneho kraja, ktorému dôveruje 49,9 percent opýtaných.

Zdroj: Transparency International


Zastupiteľstvu Žilinského samosprávneho kraja dôveruje 46,6 percent opýtaných, župným poslancom nedôveruje 33,7 percent obyvateľov Žilinského kraja. Ľudia z regiónu majú relatívne vysokú dôveru v starostov a primátorov miest a obcí, v ktorých žijú - 53,6 percent. Podobne sa tešia nadpolovičnej podpore aj obecné a mestské zastupiteľstvá (54,1%).

Na prieskum FOCUS-u odpovedalo 128 obyvateľov Žilinského kraja, súčasnej Vláde Slovenskej republiky dôveruje 30,8 percenta opýtaných. Viac ako dvojnásobok, rovných 66 percent, vláde nedôveruje. Podobne je na tom Národná rada Slovenskej republiky.


Prvej županke a prvej prezidentke viac veria ako neveria

Tak ako županka Erika Jurinová, vyššej dôvere ako nedôvere sa medzi obyvateľmi žilinského kraja teší prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Rozhodne jej dôveruje 18,4% a ďalších 31,6% jej skôr dôveruje. Takmer tri štvrtiny dopytovaných v Žilinskom kraji vedia, kto je predsedom.

Obyvatelia Žilinského kraja podľa prieskumu usudzujú, že najviac náchylné na korupciu a klientelizmus sú predaj a prenájom majetku samosprávneho kraja, nákup prác, tovarov a služieb cez verejné obstarávanie a rozhodovanie o pridelení dotácie z rozpočtu na kultúru alebo šport.

Vo všetkých týchto prípadoch viac ako 43 percent opýtaných verí, že spomenuté oblasti sú náchylné na korupciu a klientelizmus.

„Zaujímavosťou je, že pri všetkých siedmich volených inštitúciách deklarovali vyššiu mieru dôvery ženy a vysokoškolsky vzdelaní ľudia a až na komunálnu úroveň aj ľudia s vyššími príjmami. (V prípade prezidentky je rozdiel medzi pohlaviami najmarkantnejší – dôveruje jej 57% žien a 45% mužov). Naopak, nižšiu dôveru ku všetkým inštitúciám pociťujú občania maďarskej národnosti a z hľadiska volebných preferencií predovšetkým voliči Republiky, ĽSNS a nevoliči,“ komentuje výsledky Transparency International.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu