Na Orave a Liptove sa očakáva ďalšie sneženie, v okolí Žiliny môžu vznikať snehové jazyky a záveje


Foto: Na Orave a Liptove sa očakáva ďalšie sneženie, v okolí Žiliny môžu vznikať snehové jazyky a záveje

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes (17. decembra) výstrahy pred snežením a snehovými jazykmi a závejmi. Tie platia pre väčšinu Žilinského kraja počas piatku a sobotňajšieho rána. V niektorých okresoch môže navyše na horách fúkať silný vietor.

Sneženie

Výstraha 1. stupňa, ktorej trvanie je predbežne do soboty 18. decembra 09:00 hod., varuje pred snežením, pri ktorom môže spadnúť 10 až 15 centimetrov nového snehu. Platí pre okresy Liptovský Mikuláš, Námestovo a Tvrdošín.

„Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádzajú meteorológovia.


Snehové jazyky a záveje

Výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi bude trvať 18 hodín a jej stupeň je rovnako najnižší, teda prvý. Tvorba snehových jazykov a závejov sa očakáva len miestami a ojedinele. Výstraha je vydaná pre všetky okresy s výnimkou Bytče.

„Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Vietor na horách

V okresoch Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo sa v polohách nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 až 37 metrov za sekundu (110 - 135 km/h). Výstraha platí do 18. decembra 10:00 hod.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu