Žilinská nemocnica sa dostala do prvej päťky v hodnotení najlepších nemocníc


Foto: Žilinská nemocnica sa dostala do prvej päťky v hodnotení najlepších nemocníc

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline (FNsP) získala v celoslovenskom hodnotení Nemonica roka 2021 piate miesto z 11 štátnych univerzitných a fakultných nemocníc. Druhú priečku získala v skupine fakultných nemocníc.

V piatich zo šiestich hodnotených oblastí tak získala nadpriemerné výsledky a v časti Transparentnosť má najvyšší rating. V komplexnom súhrne kategórie obsadila druhé miesto ako najlepšie zdravotnícke zariadenie.

Riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík dodal, že na celkové hodnotenie mala pandémia negatívny dopad.  „Žilinská nemocnica sa v posledných rokoch dostala z poslednej priečky do prvej päťky najlepších nemocníc, a to zásluhou nasadenia personálu, veľkých zmien a modernizácií, ktoré u nás neustále prebiehajú. Koniec vlaňajška a celý súčasný rok bol však pre nemocnice mimoriadne náročný. Naďalej sme nútení odkladať plánované zákroky, čo má v rôznej miere vplyv na viaceré z hodnotených aspektov,“ doplnil.

Informoval, že FNsP Žilina si aj skrz pandémie udržala jedno z najvyšších skóre Case Mix Index, čo znamená priemernú náročnosť diagnóz pacienta. Ako hovorí, priestor na zlepšovanie však stále je:  „Zapracovať je potrebné na kvalitatívnych parametroch, ktoré síce vo všetkých zdravotníckych zariadeniach čiastočne obmedzila pandémia ochorenia COVID-19, no v niektorých konkrétnych oblastiach určite dokážeme urobiť viac,“ tvrdí riaditeľ žilinskej nemocnice.


Žilinská nemocnica zaznamenala stúpanie v hodnotení nemocníc inštitútom INEKO. Keď v rokoch 2015 až 2017 obsadila trikrát po sebe posledné miesto, tak sa po týchto nelichotivých priečkach a vplyvoch sústavných zmien či zvyšovaním kvality v starostlivosti o pacienta dostala na vyššie miesta.  

„Ďakujem najmä našim zamestnancom, pretože len ich spoločnou zásluhou je žilinská nemocnica každým rokom kvalitnejšia. A to napriek tomu, že aktuálne prežívame psychicky aj fyzicky intenzívne obdobie. Som preto veľmi vďačný za tím ľudí, ktorí za našu nemocnicu stále bojujú a nevzdali to ani v tomto mimoriadne náročnom období,“ hovorí Dorčík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu