Poľskí partneri v spolupráci so Žilinským krajom zrealizovali projekty vo výške 14 miliónov eur


Foto: Poľskí partneri v spolupráci so Žilinským krajom zrealizovali projekty vo výške 14 miliónov eur Foto: ŽSK

So zahraničnou spoluprácou bolo úspešne ukončené ďalšie programové obdobie. Ide konkrétne o spoluprácu Slovenska a Poľska, vďaka ktorej župa realizovala mnohé projekty a len pre rozvoj svojich zariadení tak získala takmer 14 mil. eur. 

Prostriedky boli smerované na rekonštrukciu úsekov ciest v prihraničných regiónoch, a to cesta medzi Makovom a Čadcou, na Orave cesta vo Vitanovej, Hladovke, Krušetnici a Lokci. Financie boli použité aj do revitalizácie a rozvoja župných múzeí či na rekonštrukciu v areáli Budatínskeho hradu, kde sa nachádza Hospodárska budova, v ktorej vznikol výstavný priestor pre drotársku expozíciu.

Bývalý objekt fary na Oravskom hrade sa taktiež podarilo obnoviť a do prevádzky sa znovu dostala aj železnica v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Momentálne sa pracuje aj na obnovení historickej železničnej trati vo Vychylovke.

Z Európskeho fondu regionálneho rozvoja bolo celkovo vyčlenených 178,6 miliónov eur, ktoré mohlo využiť päť regiónov poľsko-slovenského pohraničia. Najviac financií – vo výške 101 miliónov eur – bolo investovaných do ochrany, propagácie a rozvoja prírodných zdrojov a kultúrneho dedičstva. Takmer 60 miliónov eur bolo rozdelených na rozvoj cestnej infraštruktúry, ktorá zjednoduší komunikáciu medzi Slovenskom a Poľskom a skoro 8,3 milióna eur bolo venovaných pre oblasť vzdelávania. 

V kraji tak pribudli cyklotrasy, turistické chodníky, prírodné náučné a zelené cesty, rozhľadne, iniciatívy na záchranu historických remesiel, modernizovali sa cestné spojenia a podpora smerovala aj do rozvoja profesijného a odborného vzdelávania. Žilinský samosprávny kraj poskytol ďalšie 4 milióny z tohto projektu pre mestá, obce a ostatných žiadateľov zo Žilinského kraja, ktorých mikroprojekty sú mimoriadne atraktívny nástroj pre rozvoj kultúrneho dedičstva, rozvoja cestovného ruchu a vzdelávania.


Prostredníctvom týchto projektov sa podporilo 70 kilometrov cezhraničných chodníkov, 30 kultúrnych pamiatok a zhotovilo sa množstvo spoločných cezhraničných miestnych aktivít na podporu zamestnanosti.

Predsedníčka Žilinského kraja Erika Jurinová doplnila: „Do kraja smerovalo približne 22 % celkovej alokácie programu, teda takmer 40 mil. eur. Žilinská župa z tohto balíka dokázala využiť 14 miliónov, čo je dôkazom kvalitnej a profesionálnej projektovej prípravy. Úspešne zavŕšené projekty už dnes slúžia verejnosti a sú priamym dôkazom toho, ako prostredníctvom intenzívnej cezhraničnej spolupráce môžeme skvalitniť poskytované služby a život obyvateľov poľsko-slovenského pohraničia. Intenzívne sa spoločne s kolegami na úrade pripravujeme aj nové obdobie tohto programu, ktoré by sa malo naštartovať v priebehu roka 2022. Naše priority sú zlepšenie dopravnej infraštruktúry prihraničných ciest, zlepšenie dostupnosti k našim atraktivitám v kraji, napríklad aj prostredníctvom cyklotrás a taktiež aj podpora vzdelávania medzi školami, zariadeniami sociálnych služieb a nemocnicami. Taktiež sme veľmi radi, že aj v novom programovom období budeme Správcom fondu Mikroprojektov a budeme tak naďalej poskytovať eurofondy a profesionálnu podporu pre rozvoj miest, obcí a subjektov v kraji.“




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu