Mesto Žilina má nula-eurové suveníry: Jeden je s Katedrálou a Burianovou vežou, druhý s Novou Synagógou


Foto: Mesto Žilina má nula-eurové suveníry: Jeden je s Katedrálou a Burianovou vežou, druhý s Novou Synagógou

Mesto Žilina má vlastné nula-eurové suveníry. Vzhľadom a spracovaním sa vôbec nelíšia od skutočných bankoviek. Jediný rozdiel je, že sa nimi nedá platiť. Po celom Slovensku sa už vydalo niekoľko druhov takýchto suvenírov, ten žilinský si vzali na starosť bratia Frickobrothers.

Na jednom suveníry vidno panorámu Katedrály a Burianovej veže v Žiline a na druhom Novú Synagógu. Cieľom vytvoriť takýto suvenír bolo prilákanie ľudí z celého Slovenska, ale taktiež aj návštevníkov zo zahraničia, ktorí takéto predmety zbierajú.

Mnoho numizmatikov (zberateľstvo mincí a medailí, pozn. autorky) si dá tú námahu cestovať na miesta, kde sú vydané, preto vytvorenie tohto druhu suveníru sa dá považovať ako nová forma kultúrnej či poznávacej turistiky.


Cestu vo fyzickom predaji takýchto suvenírov však skrížil lockdown, ktorý znemožnil priamy nákup v Žiline. Vzhľadom na to, aká je situácia, autori pristúpili k možnosti predaja cez online priestor a suveníry sú následne zasielané poštou. Tú svoju si ešte stále môžete zakúpiť na stránke www.kaviarensynagoga.sk.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu