Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku zväčšila svoj rozpočet o 37 miliónov eur, ktoré sa budú ešte navyšovať


Foto: Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku zväčšila svoj rozpočet o 37 miliónov eur, ktoré sa budú ešte navyšovať

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky avizovalo, že sa snaží zabezpečiť rozvoj Ústrednej vojenskej nemocnice SNP – FN v Ružomberku (ÚVN) nad rámec stanoveného rozpočtu. Minister obrany SR Jaroslav Naď doplnil, že sa takto zabezpečili už desiatky miliónov eur.

Štandardný rozpočet pre ÚVN je stanovený na 65 miliónov eur. „Popri tom sa nám v tomto volebnom období pre nemocnicu podarilo získať ďalších približne 37 miliónov navyše, ktoré dávame do jej rozvoja,“ povedal minister s tým, že podpora sa bude navyšovať, ktoré by malo znamenať o ďalších 16 miliónov eur viac z Európskych štrukturálnych fondov. 

Finančné zdroje by mali ísť na kompletnú rekonštrukciu chirurgického pavilónu, ktorý bol v dôsledku októbrového požiaru poškodený. 

Zo svojich kapitálových výdavkov by malo pretiecť z ministerstva do nemocnice aj ďalších 15 miliónov eur. Tie by mali zabezpečiť obnovu  IT infraštruktúry – zabezpečenie nemocničného informačného systému, ochranu objektov a tiež nákup nového vybavenia, ako napríklad robotického operačného systému, CT prístroja, laserov, anestéziologického prístroja atď.

Podporu získala ÚVN aj zo súkromných spoločností, najmä po náročnej situácii v súvislosti s požiarom. Medzi prvými spoločnosťami, ktoré po požiari poskytli pomoc, bola americká spoločnosť Lockheed Martin, ktorá vyrába pre Slovensko nové stíhacie lietadlá F-16. Tá venovala nemocnici 180-tisíc amerických dolárov na na opravy a nové prístroje. 


Ďalšie tri slovenské firmy taktiež pridali ruku k dielu, a to ECO – INVESTMENT a.s., vrátane svojej dcérskej spoločnosti Mondi SCP v Ružomberku, venovala nemocnici celkovo 500 000 eur a spoločnosti AliterTechnologies, a.s. a LYNX – s.r.o. Košice - obe sumou 100 000 eur. 

„Celkovo ide o 850 000 eur pre nemocnicu na ďalší rozvoj nad rámec jej rozpočtu. Všetkým štyrom spoločnostiam patrí moja úprimná vďaka, klobúk dole pred nimi,“ dodal minister Naď.

Robert Rusnák, riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice SNP-FN v Ružomberku, uviedol: „Pacient je pre nás najdôležitejší. Pre jeho spokojnosť a kvalitnú starostlivosť potrebujeme kvalitný personál aj prostredie vrátane technického zabezpečenia.“ Zároveň sa taktiež poďakoval za všetku podporu a finančnú pomoc ministerstvu a spoločnostiam, ale aj nemocničnému personálu.

Minister obrany Naď dodal, že sa podarilo zafinancovať opravu budovy v areáli Lodeníc, ktorý patrí Vojenskému športovému centru DUKLA Banská Bystrica. „Z ušetrených prostriedkov v rezorte obrany sa nám podarilo nájsť peniaze aj na opravu tejto budovy. Investujeme do nej približne 500 000 eur,“ povedal minister J. Naď. Rovnakou čiastkou bude podporený aj areál Granit v Smrekovici. Cieľom je zabezpečiť jeho využívanie aj širokej verejnosti.

Naď potvrdil, že šlo proti štandardným rozpočtom do rôznych projektov už približne 77 miliónov eur navyše, ktoré slúžia ako rozvoj a modernizáciu rezortných zariadení.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu