Najznámejší elektro obchod v Žiline? MB-Elektronika oslavuje tri dekády fungovania, pomohla tisícom majstrov


Foto: Najznámejší elektro obchod v Žiline? MB-Elektronika oslavuje tri dekády fungovania, pomohla tisícom majstrov
Galéria: 8 fotiek

Úspešných podnikateľských príbehov v Žiline, ktoré dokázali na trhu prežiť tri dekády, nie je veľa. No MB-Elektronika, obchod, ktorý pozná zaručene každý majster zo širokého okolia Žiliny, je jedným z takýchto príbehov. Funguje dodnes, aj počas neľahkého obdobia, a tak ako za celú dobu existencie, stále prináša zákazníkom najmä osobný prístup a servis. 

Počas bohatej histórie pomohli tisícom majstrov s najrôznejšími požiadavkami. Ako potvrdia všetci zákazníci, ktorí sa kedy s dôverou obrátili na MB-Elektroniku a jej personál, ak náhodou niečo v rozsiahlom sortimente nemali, vždy maximálne ochotne poradili a potrebný tovar doobjednali.

Osobitný prístup sa dnes vo viacerých segmentoch vytráca, tu však stále pretrváva. A vďaka tomu obchod funguje dodnes s vysokou obľubou nielen medzi Žilinčanmi.

Jeden z najznámejších žilinských obchodov oslavuje v tomto období 30 rokov od svojho vzniku, predajňa elektroniky bola otvorená presne 22. októbra 1991 a nachádzala sa v malých priestoroch na ulici Horný Val 9. Ako značí už názov, skrátka MB patrí iniciálkam mena zakladateľa Milana Bielika (na titulnej fotografii), ktorý pracoval vo filme Tesla Eltos a po jej zániku sa rozhodol pokračovať v tomto duchu.

Prežili tri dekády. Najmä vďaka kvalitnému sortimentu a prístupu

Preto si Milan Bielik založil vlastnú firmu, ktorá za 30 rokov fungovania a prvotriedneho sortimentu aj služieb všetkým zákazníkom získala vysokú obľubu. V dlhom časovom období prešla mnohými fázami:

„V danej dobe boli „rádioamatérčina“ a amatérske opravy v kurze. Pre mladšie generácie možno bude zaujímavá informácia, že si niektorí majstri dokázali podomácky zhotoviť satelitný príjmač. Vďaka dostupnosti množstva súčiastok sa obchod tešil obľube. V sortimente sa objavili i Televízne príjmače, videoprehrávače a ozvučovacia technika,“ spomína Zuzana Bieliková, dcéra zakladateľa MB-Elektronika. 

Takto dlhý čas a množstvo zákazníkov prinesie aj vtipné historky a požiadavky. Na niektoré z nich predajcovia ťažko hľadali odpovede. Obzvlášť, ak si ľudia pýtali špachtle, vešiaky na prádlo a podobné domáce potreby. Na rad prichádzajú, samozrejme, aj technické požiadavky „trafo, také, aby prasa zabilo“ a rebríček vrcholí naqadahovými generátormi a „pozitrónmi“, ktoré skutočne jeden pán pýtal.

Požiadavky si podľa Zuzany Bielikovej postupne zapisovali, aby bolo na čo spomínať. A tak sa snažili klienti v MB-Elektro získať aj „keramický kábel“, „chlpatý kábel“, „truhlové odpory“, „potenciometer 100µ/25V“, „potenciometer 10kiloampér“, „na také tenké oné tie spojovacie oné“, „pichačky do skúšačky“, „krákač“, „drôtenú sviňu“, „bižúrky/brožúrky“ alebo “60µF, alebo 60pF batériu“.

No a najkurióznejšie dopyty nekončia: „Jeden zákazník si pýtal žiarovku s veľkým závitom. Na otázku aký výkon dodal, že aby mu prasa nemrzlo, má to do chlieva. Takisto sa nám stalo, že niekto potreboval šošovicovú fazuľku alebo pýtal baterku do takého pobožné Ježiška. Nechýbala ani otázka, či sa dá platiť stravnými lístkami,“ spomína s úsmevom Zuzana Bieliková.

Z Horného Valu na Dolný Val

Po náraste popularity sa malé priestory prevádzky postupne stali nevyhovujúce, a tak sa obchod presťahoval. Už od roku 1995 až do dnešného dňa funguje na súčasnej adrese - z Horného Valu putoval na Dolný Val. Aj tu sa postupne prispôsoboval dobe, čo však nemenil, je spôsob fungovania, pre ktorý si ho obľúbili majstri a zákazníci.

„Za tie roky sa veľa vecí zmenilo. Jedno však ostalo. Snaha o to, aby sme pre Vás vedeli zabezpečiť všetko čo potrebujete. V našom sortimente si okrem bežných produktov pre domácich majstrov našli aj atypické položky pre priemyselné aplikácie,“ dodáva Zuzana Bieliková.

A čo nájdete v sortimente?

- aktívne, pasívne a mechanické prvky pre elektrotechniku
- vybavenie do dielne – meracie prístroje, náradie, spájkovacia technika
- vybavenie domácnosti – AV príslušenstvo, zvončeky, meteostanice
- svetlo a všetko čo sa ho týka - žiarovky, neónky, LED osvetlenie, LED pásy
- zdroje elektrickej energie, adaptéry, batérie, akumulátory
- konektory všetkého druhu, od jednoduchých po priemyselné aplikácie
- edukačné stavebnice pre mladých elektrotechnikov
- široký sortiment vodičov a káblov

Ako poďakovanie za 30 rokov fungovania prináša teraz MB-Elektronika možnosť uplatniť si zľavu z celkovej sumy nákupu vo výške 10 percent. Zľavnených bude aj množstvo iných položiek, stačí pri pokladni uviesť kód MBELEKTRO10.

„V prípade nepriaznivých pandemických podmienok akciu posunieme, alebo jej trvanie upravíme tak, aby zákazníci o nič neprišli,“ dodáva Zuzana Bieliková.

 

Viac informácií nájdete aj na www.mb-elektronika.sk





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR MB-Elektronika