V Považskom múzeu v Žiline zrekonštruovali obrazy sv. Kataríny a sv. Barbory z prvej polovice 19. storočia


Foto: V Považskom múzeu v Žiline zrekonštruovali obrazy sv. Kataríny a sv. Barbory z prvej polovice 19. storočia

„Po celom Slovensku sa zachovalo značné množstvo takýchto obrazov maľovaných na skle, ktoré boli sprostredkovávané podomovými obchodníkmi a ich vznik súvisel aj s existenciou niektorých sklární. Veľa obrazov bolo taktiež importovaných zo susedských oblastí, najmä z Južnej Moravy a Sliezska, menej z Bavorska a južných Čiech, prípadne z Poľska. Niektoré maľby boli dokonale ošetrované, fixované nitrozaponom a konzervované včelím voskom,“ vysvetľuje etnologička Adriana Bárdyová. 

Obrazy sv. Kataríny a sv. Barbory, ktoré pochádzajú z prvej polovice 19. storočia, patria medzi najzaujímavejšie kúsky. Tieto maľby boli však do väčšej miery poškodené, preto sa rozhodli tieto umelecké diela zrekonštruovať. Rekonštrukciu mala na starosti Petronela Vlhová, ktorá sa vynoveniu venovala dva mesiace.

„Po konzultáciách s viacerými odborníkmi som zvolila techniku bez zásahu do pôvodnej maľby, a to tak, že zo zadnej časti obrazu som umiestnila fotokópiu doplnenú o chýbajúce časti obrazu. Takto bolo možné zachovať a ponechať pôvodnú maľbu obrazu a zároveň nenarušiť  jeho štruktúru. Nejde o typické reštaurovanie obrazu, ale skôr o jeho rekonštrukciu. V prípade reštaurovania by bolo nutné odstrániť asi 90 % pôvodnej maľby, a tým by som dokázala zachovať len zvyšných 10%, čo by bola obrovská škoda,“ priblížila Petronela Vlhová.

Vynovené umelecké diela sv. Kataríny a sv. Barbory budú zahrnuté do výstavy k 80. výročiu Považského múzea, ktorá by sa mala konať budúci rok. V rekonštrukcii by sa malo pokračovať, na pláne je viac malieb, ktoré potrebujú vynoviť.


Obrazy vyzerajú ako nanovo namaľované

Vľavo sa nachádza pôvodná maľba, vpravo zrekonštruovaná.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu