Zákaz hazardu v Žiline: Mesto môže prísť o 300-tisíc, prevádzkovatelia až o 9 miliónov eur


Foto: Zákaz hazardu v Žiline: Mesto môže prísť o 300-tisíc, prevádzkovatelia až o 9 miliónov eur Foto: ilustračné

Už v pondelok 13. decembra 2021 budú mestskí poslanci v Žiline rozhodovať o tom, či sa stane mesto v poradí štvrtým krajským na Slovensku, v ktorom úplne zakážu prevádzku hazardných hier. Ak by návrh podporený petíciou prešiel, neznamená to, že herne zatvoria na území Žiliny počas najbližších mesiacov. Naopak, posledná takáto prevádzka by mala zatvoriť svoje dvere až v roku 2025. 

Pre úplné obmedzenie hazardu v Žiline bude potrebná trojpätinová väčšina prítomných poslancov. Ak sa zasadnutia zúčastní všetkých 31 mestských poslancov, jednoduchou matematikou vychádza, že na absolútny zákaz umiestňovania herní a kasín na území Žiliny bude potrebné, aby zdvihlo ruku za 19 poslancov. 

V komisiách prerokovávali materiál s podporou pätnástich predkladateľov. Ak títo budú hlasovať za vlastný materiál, potom bude diskusia najmä o tom, či sa podarí presvedčiť ďalších štyroch. Pomôcť k tomu má aj petícia, preukazujúca verejný záujem na obmedzení hazardu. 


Jednoznačný nie je ani názor verejnosti, v argumentácii odporcov zaznieva obava z výpadku príjmu mestského rozpočtu. Po schválení by nariadenie odľahčilo mestskú kasu o približne 300-tisíc eur z odvodov z hazardných hier. Vo verejnej diskusii nesprávne zaznieva informácia o možnom výpadku rádovo v miliónoch eur. Naposledy mala Žilina takýto príjem v uplynulom roku, a ten sa už nezopakuje.

Podstatnú časť totiž tvoril odvod spoločnosti Tipsport, ktorá má v Žiline sídlo, a o ktorý mesto nenávratne prišlo, bez ohľadu na pondelkový výsledok hlasovania, legislatívnou zmenou. Zjednodušenie - lukratívne peniaze z odvodu jednej spoločnosti len za to, že tu sídlila, si štát novelou vzal do svojho rozpočtu.

Žilina o milióny nepríde. Prevádzkovatelia hazardu áno

Na druhej strane ale stojí takmer astronomická suma deväť miliónov eur, o ktoré prišli v minulom roku obyvatelia alebo návštevníci mesta počas hrania hazardu. Drvivú väčšinu z prehier tvoria hry na videotermináloch. Do zariadení, ľudovo prezývaných aj “búdy” alebo “klavír”, nahádzali hráči na území Žiliny v uplynulom roku 2020 vyše 35 miliónov eur. Vytiahli z nich len 26 miliónov. Do tržieb prevádzkovateľov tak putovalo 8 898 000 eur.

Častým argumentom prevádzkovateľov terminálov videohier je, že záujem o hazard vo fyzickej podobe aj tak klesá. A väčšina sa presúva do digitálneho priestoru. Podľa Petra Beňu, hovorcu iniciatívy Zastavme hazard, ktorej sa úspešne podarilo obmedziť tento spoločenský fenomén v hlavnom meste, neprehrali hráči počas lockdownov viac peňazí ani pri súčte online a offline verzií. Rozdiel v prehratých financiách je dokonca vyčíslený na stovky miliónov eur. V neprospech kasín a herní.


„Za roky 2020 a 2021 sme zažili dva lockdowny, kedy boli herne a kasína zatvorené. Počas prvého lockdownu stúpol objem stávok v online hrách, ale hráči napriek tomu neprehrali viac peňazí. Mohlo to mať viacero dôvodov ako vstupné bonusy, opatrnosť hráčov, vyššia kontrola hrania zo strany osôb v rovnakej domácnosti, keď spolu trávili nezvyčajne veľa času. Počas druhého lockdownu hráči prehrali viac peňazí, ale ďaleko menej ako sa očakávalo. Kým hráči v kamenných herniach prehrali o 253 mil. EUR menej, v online hrách prehrali o 43. mil EUR viac ako v porovnaní s obdobím pred lockdownom. To znamená, že približne 210 mil EUR ostalo hráčom a ich rodinám,“ doplnil Peter Beňa z iniciatívy Zastavme hazard. 


Podľa Úradu pre reguláciu hazardných hier je ale možné pozorovať za posledných 4 až 5 rokov trend prechodu hráčov do online hazardu. Zatvorené prevádzky v dvoch rokoch počas lockdownu len urýchlili proces. Dlhodobo klesá počet novootvorených herní: 

„V roku 2020 sa takmer dve tretiny (66%) z celkových vkladov do hazardu uskutočnilo v on-line priestore, kým v roku 2019 vklady do online hazardných hier predstavovali 43 percent. Ide o trend, ktorý bude prevažovať aj v najbližších rokoch. Po druhé ovplyvnila zatváranie herní pandemická situácia a s ňou spojené reštrikčné opatrenia v oblasti otváracích hodín a podmienok vstupu do prevádzok herní. Vzhľadom k vyššie uvedeným, Úrad predpokladá prirodzené pokračovania trendu znižovania herní aj bez akýchkoľvek legislatívnych zmien,“ vysvetlil Peter Andrišin, generálny riaditeľ úradu. 

V registri je stotisíc osôb, nie všetky sú hráčmi

Na odvodoch do štátneho rozpočtu zaplatili za rok 2020 prevádzkovatelia hazardných hier sumu vyše 210 miliónov eur. V aktuálnom roku to bolo do konca októbra približne 148 miliónov eur. Register vylúčených osôb mal ku koncu desiateho mesiaca v databáze takmer stotisíc fyzických osôb. Keďže sa do neho nezapisuje údaj o bydlisku, nedá sa špecifikovať, koľko z nich bolo v Žilinskom kraji alebo okrese.

Tento počet automaticky neznamená, že ide vždy o hráčov. Mnoho z ľudí v registri nemuselo nikdy hazard hrať, ocitli sa tam pre stanovenú životnú situáciu. Do registra sa zapisujú aj fyzické osoby, ktoré dovŕšili 18 rokov veku a podľa zákona sa nachádzajú v životnej situácii, stanovujúcej povinnosť zápisu. Zaujímavosťou je, že počet vylúčených osôb ovplyvňuje aj efekt postupného nástupu vysokoškolákov a prideľovanie sociálnych štipendií.

Do registra sa zapisujú členovia domácnosti v hmotnej núdzi, osoby, ktoré samé požiadali o vylúčenie, tí, ktorým bola diagnostikovaná choroba patologického hráčstva alebo vysokoškoláci v prípade, že im bolo priznané sociálne štipendium.

Ďalej aj osoby, ktorým súd uložil zákaz účasti na hazardných hrách alebo im bola rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou uložená povinnosť platiť výživné nezaopatrenému dieťaťu. Do herní a kasín sa nedostanú ani obyvatelia, u ktorých bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin zanedbania povinnej výživy.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu