V čase kolabujúceho zdravotníctva pomohli martinskej nemocnici dobrovoľníci zo združenia Reštart Martin


Foto: V čase kolabujúceho zdravotníctva pomohli martinskej nemocnici dobrovoľníci zo združenia Reštart Martin

Občianske združenie Reštart Martina sa rozhodlo podať pomocnú ruku v stále zhoršujúcej sa pandemickej situácii. Do Univerzitnej nemocnice v Martine vyslali svojich dobrovoľníkov, ktorí strávili niekoľko dní ako posila k nemocničnému personálu.

„Strach z nebezpečného vírusu musel ísť bokom, zvlášť, keď vidíme prudko stúpajúce čísla nakazených a hlavne hospitalizovaných, ktorých nemá slovenské zdravotníctvo a teda ani žiadna slovenská nemocnica šancu dlhodobo zvládať,“ vyjadril sa Milan Ftorek, šéf združenia Reštart Martina.

„Čo sme počas posledných dní v nemocnici videli, boli obetaví zdravotnícki aj technickí pracovníci, ktorí síce s vypätím síl, ale s oduševnením a na plné obrátky zachraňovali zdravie a životy hospitalizovaných covidových aj necovidových pacientov,“ dodal.

Šéf združenia Reštart Martina Ftorek si myslí, že dodržiavanie opatrení, ktoré odporúčajú celosvetovo uznávaní odborníci, vedie k ukončeniu pandémie. Osvedčilo sa to v krajinách, kde umiera podstatne menej ľudí ako u nás.

Taktiež situácii pomáha aj očkovanie, ktoré napomáha k tomu, aby nemocnice nekolabovali a aby neumieralo zbytočné množstvo ľudí. „V neposlednom rade je tiež dôležité ozvať sa, keď sa niekto rozhodne urážať či dokonca vyhrážať sa lekárom a vedcom, ktorí stoja v prvej línii v boji proti pandémii Covid-19,“ tvrdí Ftorek.


Dobrovoľníci zo združenia týmto gestom chceli pomôcť nemocnici, ale zároveň tým vyzvať verejnosť, aby aj oni pridali ruku k dielu a pomohli v kritickej situácii zdravotníkom a celej spoločnosti. Dodávajú, že pomôcť môžeme zodpovedným správaním a rešpektovaním odporúčaní serióznych vedeckých autorít.

A pokiaľ po týchto krokoch bude mať niekto energiu a čas nazvyš, tiež sa môže prihlásiť do martinskej alebo ktorejkoľvek inej nemocnice ako dobrovoľník.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu