Ako vznikla myšlienka vytvoriť fotopoint na Námestí A. Hlinku v Žiline


Foto: Ako vznikla myšlienka vytvoriť fotopoint na Námestí A. Hlinku v Žiline

Organizátori festivalu Žilina žije Michal Michálek a Lukáš Turiak prvýkrát vytvorili takýto jednoduchý fotopoint, ktorý bol súčasťou exteriérovej prezentácie festivalu. Kdže zožal veľký úspech, organizátori oslovili mesto s požiadavkou o spoluprácu, aby fotopoint bol stála atrakcia. 

Mesto preto prostredníctvom Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra, ktorej je zakladajúcim členom, pripravilo workshop k téme umiestnenia, materiálu, výroby a realizácie. Podmienkou realizácie bolo, aby boli písmenká mobilné, a teda aby mohli byť využiteľné aj v inom priestore. Zároveň by mal zachytávať dominanty mesta – katedrálu, balustrádu a mestské divadlo.

Návrh mal byť spracovaný tak, aby počas roka mohli písmená byť kreatívne upravované – napríklad symbolická úprava študentov k príležitosti Dňa študentstva a Nežnej revolúcie vo farbách trikolóry a taktiež aj stužkami.


Nápis bol inštalovaný v predvečer 17. novembra a autormi návrhu a samotnej realizácie sú Ing. Arch. Dušan Šimun a Juraj Špalek.

Fotopoint bol financovaný z prostriedkov OOCR Malá Fatra a Realizované s finančnou podporou Ministerstva výstavby a dopravy Slovenskej republiky v celkovej hodnote 15-tisíc eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu