Opäť sa objavili krádeže autodielov, zlodeji tentokrát poškodili dodávku na parkovisku v Bytčici


Foto: Opäť sa objavili krádeže autodielov, zlodeji tentokrát poškodili dodávku na parkovisku v Bytčici Foto: ilustračné / pixabay.com

Téma krádeží katalyzátorov a DPF filtrov z motorových vozidiel je v Žiline naďalej aktuálna. Po krátkom útlme zaznamenali ďalší prípad v mestskej časti Bytčica. Majiteľovi automobilu bola spôsobená škoda vo výške približne 1 300 eur. Zlodeji sa v tomto prípade zamerali na dodávku odstavenú na parkovisku. 

Vozidlo patriacej žilinskej súkromnej spoločnosti parkovalo niekoľko dní na ulici Na stanicu. Neznámy páchateľ si z neho odniesol diel, za ktorý môže pri predaji získať maximálne štyristo eur. Firme pritom spôsobil násobne vyššie škody.

Krádež katalyzátorov a filtrov pevných častíc (DPF) prebieha pomerne rýchlo. Zlodeji sú dnes natoľko šikovní a vybavení rôznym náradím, vďaka ktorému dokážu v tichosti odpíliť výfukové potrubie za pár minút. Často sa preto zameriavajú aj na parkoviská priamo pod oknami bytových domov.


Jeden z takýchto prípadov zachytila kamera v lete na sídlisku Solinky. Po zverejnení záznamov na sociálnej sieti sa prihlásili ďalší obyvatelia, ktorí mali vedomosť o krádežiach aj na iných uliciach. 

Dôvodom krádeží spomenutých autodielov je ich výplň v podobe keramickej vložky. Tá totiž obsahuje drahé kovy ako rhodium, platina a palladium. Pri ich predaji je možné získať niekoľko desiatok až stoviek eur, samotný nový diel však majiteľa bežne stojí nad tisíc eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu