V Žiline sa opäť objavila streľba airsoftovými guličkami po ľuďoch a autách, naposledy v parku na Bôriku


Foto: V Žiline sa opäť objavila streľba airsoftovými guličkami po ľuďoch a autách, naposledy v parku na Bôriku Foto: Posledný známy prípad sa stal pri parku na Bôriku, strelec strieľa BB guličkami bielej farby.

Na žilinských verejných priestranstvách sa opäť objavila nebezpečná zábava v podobe streľby po osobách a automobiloch z airsoftových zbraní. Posledný známy prípad sa stal v okolí Parku Ľudovíta Štúra na Bôriku, kedy neznáma osoba alebo skupina osôb zasiahla BB guličkami mladú ženu. Len tesne predtým bol zasiahnutý osobný automobil.

Podobné incidenty sa v Žiline vyskytli aj v minulosti. Nateraz síce nie je známy prípad výrazného ublíženia na zdraví, takéto nebezpečné počínanie ale môže priniesť v budúcnosti trvalé následky. A to nielen v prípade, že strelec trafí nič netušiaceho civilistu do kritickej oblasti na tele a spôsobí mu poranenie. Nemenej rizikové je, ak šofér automobilu po zásahom guličky do predného skla v krátkom šoku stratí kontrolu nad vedením vozidla.

Samotná hra je založená na princípe férovosti, keďže malé guličky v zápale hry vidia všetci hráči len obtiažne, a preto zasiahnutá osoba musí priznať zásah. Komunita skutočných airsoft nadšencov chápe potenciálne riziko zásahu guličkou do nekrytej oblasti tváre, napríklad očí, a práve preto sa počas hry chráni. Mimo ihrisko a hru využívajú hráči zbrane výnimočne a len v priestoroch, kde streľbou neohrozia druhých.

V nutnej obrane môže dôjsť k tragédii

Strieľanie po nič netušiacich osobách na ulici bez ochrany vitálnych častí ale nemá nič spoločné ako s airsoftom, tak s férovosťou. Pri nešťastnej zhode okolností môžu na ňu doplatiť samotní páchatelia.

Keďže airsoftové zbrane sa v rôznych prevedeniach vyrábajú tak, aby maximálne a realisticky pripomínali skutočné zbrane, v prípade ohrozenia by nositeľ bežnej zbrane s povolením kategórie A mohol situáciu vyhodnotiť ako ohrozenie na živote a paľbu opätovať ostrou streľbou. Alebo zastreliť domnelého páchateľa pri streľbe po iných osôb v presvedčení o potrebe nutnej obrany.

Prípady strieľania airsoftovými guľôčkami po ľuďoch sa dejú v podvečerných hodinách, kedy je ťažšie vidieť a následne odhaliť  páchateľa. Okrem toho, že takéto počínanie odporuje zdravému rozumu a predstavuje pre zasiahnuté osoby v lepšom prípade len psychickú ujmu, zakazuje ho vyslovene aj zákon o strelných zbraniach a strelive.


Ten v paragrafe 55 odseku 11 hovorí jasne: „Streľba zo zbrane kategórie D uvedenej v § 7 ods. 1 písm. b), c), d), g), h) a l) je zakázaná na mieste, kde môže byť ohrozený život alebo zdravie osôb alebo spôsobená škoda na majetku.“ Do zbraní kategórie D sa počíta podľa písmena g aj airsoftová zbraň. V prípade poslednej streľby bolo podané aj trestné oznámenie a vec prešetruje polícia.

Rovnakú skúsenosť z uplynulých týždňov má viac žien

Niekoľko dní dozadu popísala rovnakú skúsenosť aj naša čitateľka, ktorú zasiahla neznáma osoba rovnakými guličkami. Incident sa stal tiež v blízkosti Parku Ľudovíta Štúra. Motivácia niekoho takto strašiť náhodných okoloidúcich je otázna:

„Sama som pocítila streľbu na vlastnej koži, keď som v podvečerných hodinách išla domov pešo a stalo sa mi to v okolí Lidla. Neznáma osoba stála na kopci približne v oblasti heliportu nemocničného vrtuľníka a strieľala po mne koľko len išlo,“ opisuje nepríjemný zážitok čitateľka.

Primitívnym spôsobom zábavy jej páchateľ síce nespôsobil fyzickú ujmu, no nepríjemnú skúsenosť si nesie so sebou:

„Našťastie bol dotyčný páchateľ natoľko ďaleko, že mi nijako neublížil. Ale pri pomyslení, že by som v ten moment tadiaľ išla s mojím malým synom, mi veru všeličo prebehlo hlavou. Veľmi ma to nahnevalo, otočila som sa smerom tak, že som sa dívala na dotyčnú osobu, ale videla som len čiernu siluetu. Nechcem pomyslieť, čo by bolo, keby niekoho trafil napríklad do tváre.“

Zažili ste aj vy alebo vaši blízki v Žiline zásah airsoftovou zbraňou? Napíšte nám na info@zilinak.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu