Prehry kedysi zvládala ťažko. Dnes je 16-ročná Terézia z Rajeckých Teplíc 29-násobnou majsterkou v cyklistike


Foto: Prehry kedysi zvládala ťažko. Dnes je 16-ročná Terézia z Rajeckých Teplíc 29-násobnou majsterkou v cyklistike Foto: Terézia Ciriaková, archív

Terézia Ciriaková sa narodila v Prešove, momentálne však býva v Rajeckých Tepliciach. Navštevuje druhý ročník strednej športovej školy v Žiline, kde študuje IT odbor spracovanie dát v športe. Momentálne jazdí 5. rok za CyS Akadémiu Petra Sagana pod vedením trénera Novosada. Má 29 titulov majsterky Slovenska z cestnej, horskej, dráhovej cyklistiky a cyklokrosu a titul vicemajsterky Európy v horskej cyklistike.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • čo ju viedlo ku cyklistike,
  • s čím mala problém na začiatku cyklistickej kariéry,
  • aké športy ju ešte bavia,
  • o podpore zo strany rodiny.



Mohla by si nám priblížiť, čomu sa venuješ a ako si sa k tomu dostala, resp. čo ťa k tomu priviedlo?
Venujem sa cestnej, horskej, dráhovej cyklistike a cyklokrosu. K cyklistike som sa dostala cez môjho futbalového trénera (pred cyklistikou som sa venovala futbalu), ktorého deti jazdili za CyS Akadémiu Petra Sagana. U nás v Rajeckých Tepliciach sa pravidelne cez leto konali cyklistické preteky, ktoré boli zároveň aj Slovenský pohár v cestnej cyklistike. Už odmalička som sa na nich zúčastňovala za kategóriu nábor a časom som zistila, že cyklistika je to, čomu sa chcem v budúcnosti venovať.

Ako zvládaš školu v kombinácii s tréningami či prípravou?
V prvom ročníku strednej školy mi to nerobilo žiadny problém hlavne vďaka dištančnému vzdelávaniu, ktoré sme všetci žiaci absolvovali z pohodlia domova, preto som mala veľa času aj na trénovanie aj na školu, ale po návrate do škôl a s postupným uvoľňovaním opatrení sme sa vrátili do tréningového a pretekového „kolotoča“ začalo času ubúdať a to sa postupne odzrkadlovalo aj na známkach.

Aké ocenenia si získala?
Mám 29 titulov majsterky Slovenska z cestnej, horskej, dráhovej cyklistiky a cyklokrosu, titul vicemajsterky Európy z horskej cyklistiky a veľa, pre mňa cenných umiestnení, či už na Slovensku, alebo v zahraničí.

Ktoré z ocenení pre teba najviac znamenalo a prečo?
Každé ocenenie pre mňa veľa znamená a všetky si cením rovnako, ale titul vicemajsterky Európy je pre mňa čerešnička na torte.




Kam sa chceš v živote uberať? Plánuješ sa venovať cyklistike aj v budúcnosti?
Áno, určite by som chcela ostať pri cyklistike čo najdlhšie a živiť sa ňou.

Čo ťa okrem cyklistiky baví? Máš aj nejaké iné hobby?
Cyklistika mi zaberá veľkú časť môjho času, takže na hobby moc čas nemám, ale počas základnej školy som navštevovala umeleckú školu, kde som hrala na klavír a na gitaru .

Bola nejaká prekážka v cyklistike, ktorú si prekonala alebo prekonávaš?
Na začiatku cyklistickej „kariéry“ bolo pre mňa, asi ako pre každé dieťa, ťažké  zniesť prehru. Momentálne prechádzam prestupom do vyššej kategórie, takže musím sa zmieriť s faktom, že cyklistike budem musieť venovať viacej času a s tým aj potrebné množstvo disciplíny.

Máš „v zálohe“ aj iný šport, ktorému by si sa venovala, ak by to nebola cyklistika?
Tým, že som vyrastala v Belianskych Tatrách, bolo mi veľmi blízke lyžovanie, po presťahovaní som začala hrávať futbal, takže možno jeden z týchto športov.

Podporuje ťa rodina v tom, čo robíš? Boli momenty, keď tvoja rodina ti dávala najavo, aby si sa venovala radšej iným veciam – napríklad štúdiu?
Rodina bola a je vždy moja najväčšia podpora, hlavne rodičia. Boli pri mne pri mojich prehrách aj víťazstvách. Najväčšou podporou mi je ocino, ktorý mi robí najlepšieho mechanika, chodí so mnou na preteky a vždy je pri mne, keď ho potrebujem a som mu veľmi vďačná za všetko, čo pre mňa robí a aj za to, že všetok svoj voľný čas venuje mojej záľube. Rodičia ma nikdy nedávali najavo, že by som si mala nájsť inú záľubu – či už učenie, alebo iné aktivity.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu