Časť obyvateľov bytovky na Hájiku, ktorú začiatkom novembra poškodil požiar, sa dnes vrátila do bytov


Foto: Časť obyvateľov bytovky na Hájiku, ktorú začiatkom novembra poškodil požiar, sa dnes vrátila do bytov

Od dnešného dňa sa môžu niektorí obyvatelia mestského bytového domu na ulici Jura Hronca na žilinskom sídlisku Hájik vrátiť späť do svojich bytov. Po prehliadke, kladnom stanovisku Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline a ostatných kompetentných inštitúcií, je umožnené nasťahovať sa nájomníkom z prvého až štvrtého podlažia.

Celkom ide o osem bytov, ktoré obýva 18 ľudí. Tí si za asistencie zástupcov správcu mestských bytov spoločnosti Žilbyt svoje byty opäť riadne prebrali do užívania. Ostatní obyvatelia štyroch bytov z piateho a šiesteho podlažia sa zatiaľ nemôžu nasťahovať.

Byty na piatom podlaží bude potrebné rekonštruovať s termínom odovzdania do konca januára 2022. Na konci februára budúceho roku by mali byť ukončené aj rekonštrukčné stavebné práce na šiestom poschodí, ktoré bolo spolu so strechou najviac zasiahnuté požiarom. Predbežná suma rekonštrukčných prác je vyčíslená na sumu 162-tisíc eur.

Práce v uvedenej sume zahŕňajú opravu strechy, čistenie vnútorných priestorov, revízne správy, elektrikárske práce, provizórne zastrešenie, provizórny prívod el. energie, oprava stupačky, výkaz na opravu strechy, výkaz na stupačku a projekt.

„V piatok 26. novembra sa primátor mesta Žilina Peter Fiabáne, prednosta mestského úradu, zástupcovia odboru sociálneho a bytového a spoločnosti Žilbyt osobne stretli s nájomníkmi bytov z piateho a šiesteho poschodia. Cieľom stretnutia bolo vysvetliť aktuálnu situáciu v bytovom dome a informovať nájomníkov o ďalšom postupe,“ spresnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.


Galéria: 32 fotiek

V prípade, že nájomcovia budú požadovať náhradné bývanie do doby návratu do pôvodných bytov, mesto Žilina je pripravené im ho poskytnúť. Pridelenie bytov by prebehlo po dohode so sociálnym a bytovým odborom. Byty na piatom a šiestom poschodí je potrebné kompletne vysťahovať z dôvodu rekonštrukcie elektrickej inštalácie, výmeny plávajúcich podláh, vymaľovania priestorov.

Priestory na uskladnenie interiérového vybavenia poskytne Žilbyt, a to po dohode s nájomníkmi a v prípade, že nebudú mať inú možnosť skladovania. 

Bytový dom na ulici Juraja Hronca na žilinskom sídlisku Hájik zachvátil požiar vo štvrtok 4. novembra. Plamene sa v bytovke v správe mesta rozhoreli na balkóne jedného z podkrovných bytov pred 11.00 hod. K požiaru boli okamžite privolaní profesionálni hasiči. Na mieste zasahovalo 20 mužov a 10 kusov techniky.

V 12 bytoch v súčasnosti býva 24 obyvateľov, okamžite boli evakuovaní do bezpečia na ulicu. Byty nebolo možné po požiari obývať, strecha bola provizórne zakrytá. Mesto v súvislosti s požiarom bytovky na sídlisku Hájik vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Príčinu požiaru skúma znalec. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina