Usmievavá pani Janka zo Žiliny potrebuje finančnú pomoc. Našli ju utýranú, teraz je v domove sociálnych služieb


Foto: Usmievavá pani Janka zo Žiliny potrebuje finančnú pomoc. Našli ju utýranú, teraz je v domove sociálnych služieb

Na slovenskom internetovom portáli ĽudiaĽuďom.sk sa pred niekoľkými dňami objavila výzva, ktorej cieľom je pomôcť známej Žilinčanke. Pani Janku pozná takmer každý, kto prechádza centrom Žiliny pešo či na bicykli. Je to milá, usmievavá a zhovorčivá žena žijúca vo svojom detskom svete. 

S príchodom pandémie koronavírusu sa však zo žilinských ulíc úplne vytratila. Ocitla sa v neľahkej situácii a po nepeknej životnej skúsenosti napokon skončila umiestnená v Domove sociálnych služieb Straník, 

„Málokto však vie, že za jej zmiznutím sa skrýva ťažký príbeh. Žena, kedysi plná života, optimizmu, sa týraním zmenila na trosku. Bola týraná príbuznou osobou, od ktorej sa očakávalo, že jej bude pomáhať. Osud to však zariadil, aby sa jej pomohlo,“ uvádza sa v príbehu, ktorý je súčasťou výzvy.

Pani Janku mali nájsť v zúboženom stave a v podmienkach hlboko presahujúcich ľudskú dôstojnosť. Mala byť vychudnutá, špinavá, vystrašená a zatvorená v jednej miestnosti bez možnosti vykonávania základných fyziologických potrieb.


Keďže je teraz umiestnená v domove sociálnych služieb, cieľom výzvy je vyzbierať dostatočnú sumu peňazí na pravidelný nedoplatok úhrady pobytu a poskytovaných služieb v špecializovanom zariadení. 

„V zariadení, kde je doteraz jej poskytli všetko, aby sa jej zdravotný stav pomaly dostal do normálu. Rany na duši však zostali. Aj napriek traumám nezanevrela na ľudí a vyhľadáva ich spoločnosť. Je nenáročná - všetko potrebné má zabezpečené v zariadení,“ spresňuje ďalej výzva na ĽudiaLuďom.sk.

Pani Janka podľa popisu výzvy čelí problému s nízkym invalidným dôchodkom, ktorý nepostačuje na úhradu pobytu a poskytovaných služieb v zariadení. Pokiaľ máte záujem pomôcť tejto milej no životom ťažko skúšanej mentálne postihnutej žene, môžete prispieť finančným darom na stránke ludialudom.sk/vyzvy/11890


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu