AKTUÁLNE: Od polnoci platí lockdown a zákaz vychádzania, pozrite si zoznam výnimiek


Foto: AKTUÁLNE: Od polnoci platí lockdown a zákaz vychádzania, pozrite si zoznam výnimiek Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Na území Slovenskej republiky začne už dnes od polnoci (25. novembra 2021) platiť núdzový stav. Vláda ho vyhlásila na dobu 90 dní z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v súvislosti s pandémiou. 

Podľa ministerstva zdravotníctva je vyhlásenie núdzového stavu a zákazu vychádzania v súčasnej situácii absolútne nevyhnutné. Nemocnice a zdravotníci momentálne zažívajú obrovský nápor, lôžka určené pre covid pacientov sú plne obsadené.

Schválený zákaz vychádzania vstupuje do platnosti od štvrtku, pričom výnimka bude vždy v čase od 01.00 do 05.00 hod. ráno. Vláda s núdzovým stavom a zákazom vychádzania schválila aj viacero výnimiek.

Nákup nevyhnutných životných potrieb v najbližšom obchode
Potraviny, lieky, drogéria, obuv, krmivá pre zvieratá, pohonné hmoty, noviny.

Nevyhnutné služby
Okienkový predaj gastroprevádzok, banky, poisťovne, autoservisy a STK, čistiarne, výdajne e-shopov, kľúčová služba, optiky, servis mobilov, kúpele zo zdravotných dôvodov.

Cesta do a zo zamestnania s potvrdením od zamestnávateľa
Vláda výrazne odporúča home office.


Cesta do jaslí a škôl
V tomto prípade je povolený sprievod.

Cesta do prírody v rámci okresu
Výnimkou ďalej bude cesta na účel starostlivosti o hospodárske zvieratá, venčenie psov a mačiek do 500 metrov od bydliska.

Výnimku tvorí aj cesta na očkovanie a testovanie na ochorenie COVID-19

Zákaz vychádzania sa nebude týkať ani zdravotnej starostlivosti a cesty na účel starostlivosti o blízku osobu. Výnimky taktiež platia pre pohreb, sobáš a krst.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu