Ak prejde zákaz hazardu, posledná herňa zavrie v Žiline v roku 2025. Rozhodnutie môže padnúť už v decembri


Foto: Ak prejde zákaz hazardu, posledná herňa zavrie v Žiline v roku 2025. Rozhodnutie môže padnúť už v decembri Foto: ilustračné

Necelé tri týždne zostávajú do zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline, ktorého rozhodovanie bude zrejme kľúčovým pre budúcnosť hazardu a hazardných hier v našom meste. Podstatná časť poslancov sa totiž chystá podporiť návrh na všeobecne záväzné nariadenie o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Žilina.

Herní vrátane jedného kasína je dnes v Žiline podľa regulátora dokopy štyridsať. A aj keď mestský rozpočet by prišiel takýmto nariadením o približne 300 tisíc eur z odvodov za hazardné hry, navrhujúca takmer polovica poslancov v meste poukazuje na negatívne javy spojené s hazardom a gamblerstvom.

A aby lepšie upriamili pozornosť na záujem verejnosti v obmedzovaní negatívneho spoločenského javu, spustili petíciu za úplný zákaz hazardu.

Návrh na uznesenie do najbližšieho zastupiteľstva predloží pravdepodobne spolu až 15 poslancov, takmer polovica celkového počtu zastupiteľov. Na zákaz umiestňovania hazardných prevádzok a kasín v Žiline však bude potrebných až 19 hlasov, a práve o tieto štyri hlasy na hlasovaní v prípade plnej účasti poslancov budú prekladatelia bojovať:

„Povzbudzujeme všetkých Žilinčanov, aby podporili našu aktivitu podpisom pod petíciu za definitívny zákaz hazardu v Žiline. Veríme, že čo najväčší počet Žilinčanov sa pridá k našej iniciatíve a získaná morálna legitimita od verejnosti pomôže presadeniu legislatívy, ktorá spadá do kompetencie poslancov mestského zastupiteľstva,“ vysvetľujú svoj dôvod k založeniu petície jej iniciátori.

Petícia prebieha aj v uliciach

Pri internetovej verzii podporilo aktivitu zatiaľ približne 880 obyvateľov, podpisy na vyjadrenie podpory ale pribúdajú aj vo fyzickej forme na štandardných petičných hárkoch.

Pohľad na gambling, závislosti a celú problematiku nám poskytla pred vyše týždňom v rozhovore psychologička Denisa Lišková, ktorá má odbornú prax pri liečení závislosti. Popísala aj to, či môže byť gamblerstvo dedičné, aké sú počiatočné príznaky a kedy je potrebné vyhľadať odbornú pomoc.


Ak by sa aj podarilo zakázať prevádzkovanie herní na území mesta, nezmiznú ihneď. Naopak, ubúdať by mali len postupne po schválení. Môžu za to licencie schvaľované na obdobie dopredu. To potvrdzuje aj skúsenosť zástupcov rovnakej a úspešnej iniciatívy v Bratislave:

„Počas účinnosti prvého všeobecne záväzného nariadenia o zákaze herní zanikla v Bratislave asi tretina prevádzok. Druhé nariadenie nie je účinné ešte ani rok. Prevádzkovatelia mali dosť času si obnoviť licencie, takže v tomto roku sa VZN ešte neprejavilo. Ak nejaké herne zanikli, bolo to kvôli pandémii a nižším tržbám. Väčšina licencií bola vydaná na 5 rokov a vyprší v druhej polovici roku 2024. Je možné, že niektoré prevádzky majú licenciu až do roku 2025. Zatváranie herní je postupné a prejaví sa až s odstupom času, preto rozhodnutie o zákaze hazardu netreba zbytočne odkladať,“ vysvetlil Peter Beňa, hovorca iniciatívy Zastavme hazard.

Vítajú každú aktivitu za obmedzenie hazardu

Rovnaký rok, teda 2025, by mohol podľa predstaviteľa petície Žilina proti hazardu a viceprimátora Vladimíra Randu platiť aj v pri Žiline: „Väčšina licencií končí až v roku 2024 a v 2025, teda do tohto obdobia aj napriek prípadnému schváleniu nedôjde k okamžitému ukončeniu činnosti herní a kasín na území mesta. Do roku 2025 by mohli byť v prípade schváleného VZN všetky zatvorené. Samozrejme, tieto prevádzky môžu bez nejakých problémov pokračovať ako bary, reštaurácie, puby a iné,“ dodal.

Aj keď iniciátori žilinskej aktivity sa nespojili s ich náprotivkami v Bratislave, podľa Petra Beňu v iniciatíve Zastavme hazard vítajú všetky podobné návrhy: „Na Slovensku je veľa ľudí, ktorí poznajú niekoho závislého alebo počuli vo svojom okolí o hráčovi, ktorí spôsobil kvôli hraniu vážne problémy svojej rodine. Preto sa tešíme každej snahe hazard obmedziť.“

Posledné tohtoročné Mestské zastupiteľstvo v Žiline sa bude konať 13. decembra 2021 a práve jeho súčasťou by mal byť aj návrh na úplný zákaz hazardných prevádzok na území mesta.

Petíciu môžete sledovať na tomto odkaze



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu