V Považskej galérii umenia v Žiline sa uskutoční výstava Stana Masára


Foto: V Považskej galérii umenia v Žiline sa uskutoční výstava Stana Masára Foto: Ilustračné foto. Zdroj: FB/Považská galéria umenia v Žiline

V Považskej galérii umenia (PGU) v Žiline sa bude konať monografická výstava Stana Masára, ktorá nesie názov Ako čítať skutočnosť? Jej koncepcia sa odvíja od nových realizácií, ako tvrdí galerijna pedagogička Veronika Kubišová. Realizácie sú plánované ako diela vytvorené podľa parametrov výstavného priestoru Považskej galérie umenia.

„Výstavný projekt predstavuje diela Stana Masára – dôležitého umelca súčasného umenia objektu a inštalácie. Pre autora, prítomného na našej výtvarnej scéne už viac než dve desaťročia, je typický spôsob tvorby, ktorý priamo vychádza z konceptu. Je pre neho východiskovým bodom diela a tiež mnohokrát zostáva jeho ťažiskom. A túto stratégiu umelec používa kontinuálne a bez zásadných odbočení,“ uviedla Kubišová.

Cieľom autorových realizácií je podľa Kubišovej vnímanie výstavného priestoru popri dielach v ňom ako rovnocenný komponent vo svete umenia.


„Diela Stana Masára nás nabádajú k zmene perspektívy pohľadu a poukazujú na tenkosť a priepustnosť hranice medzi umením a bežnou skutočnosťou. Mnohé z diel by pri bežnom pohľade mohli byť iba súčasťou zvyčajného galerijného fundusu, ktorý inak tvorí neodmysliteľnú súčasť pri príprave výstav. Ale nikdy ‘nemá šancu’ stať sa rovnocenným umeleckým dielom, hoci v sfére umenia – pri jej širšom ponímaní, existuje,“ podotkla Kubišová.

Výstavu Stana Masára, ktorá bude trvať do 26. marca 2022, financovalo mesto Žilina a aj Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom projektu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu