VIDEO: Striedavé radenie na ulici Vysokoškolákov naďalej sprevádzajú konflikty, za prítomnosti polície funguje


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Na jednej z najfrekventovanejších ulíc z hľadiska automobilovej dopravy v Žiline sa aj viac ako rok a pol od zavedenia zmien pravidiel cestnej premávky stretávajú vodiči s problémami. Mnohým motoristom robí neustály problém jazda v jazdných pruhoch a striedavé radenie. 

Na ulici s tromi okružnými križovatkami, ktorá spája centrum mesta s najväčším žilinským sídliskom Vlčince a susednými obcami Rosina, Višňové a Turie, sa denne tvoria rozsiahle kolóny. Tie často siahajú od mestskej plavárne až po obchodný dom NAY či niekedy až na Rosinskú cestu. 

Plynulosti premávky tu vo väčšine prípadov bráni nesprávna jazda v jazdných pruhoch. Následkom nej vzniká dlhá súvislý rad áut namiesto ich rozloženia do dvoch pruhov. Spomalená doprava na ulici Vysokoškolákov má vplyv aj na nadväzujúce cestné komunikácie, z ktorých je sťažený alebo znemožnený výjazd. Problematické bývajú tiež veľké rozostupy medzi jednotlivými automobilmi.

Riešenie je pritom úplne jednoduché, veľká časť motoristov ho však neuplatňuje. Od 1. apríla 2020 platí na Slovensku zmena pravidiel cestnej premávky, ktorá upravuje uplatňovanie striedavého radenia pri zbiehaní jazdných pruhov bez ohľadu na to, či je dopravnou značkou vyznačený priebežný pruh. Zmena by mala pomôcť k zlepšeniu plynulosti cestnej premávky, výsledok je ale v mnohých prípadoch opačný.



V súčasnosti vznikajú v mieste spájania pruhov rôzne konfliktné situácie a kým jedna skupina šoférov odmieta dávať prednosť, druhá si ju naopak vynucuje. Výsledkom sú zbytočné zdržania a agresivita na cestách. Úmyselné blokovanie a znemožňovanie plynulej jazdy je možné pozorovať takmer každý deň v čase dopravnej špičky nielen na ulici Vysokoškolákov ale často aj na Kysuckej. 

Novinkou, ktorú začali uplatňovať niektorí šoféri na cestách v Žiline, je jazda v strede dvoch pruhov. Takýmto spôsobom sa snažia úplne zabrániť plnohodnotnému využívaniu cesty a dodržiavaniu pravidiel cestnej premávky. Dopúšťajú sa pritom priestupku, nakoľko sú s vozidlom povinní jazdiť po pravej strane cesty a pri pravom okraji vozovky.

Pokiaľ sa v mieste spájania jazdných pruhov pohybuje policajná hliadka, motoristi sa správajú príkladne a radia sa striedavo. Dôkazom je aktuálne video zachytávajúce jazdu označeného služobného vozidla Policajného zboru, v prítomnosti ktorého sa vozidlá radili v zmysle platných pravidiel na oboch úsekoch ulice Vysokoškolákov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu