Bábkové divadlo Žilina uvedie už zajtra 19. novembra novú premiéru Hlava-nehlava


Foto: Bábkové divadlo Žilina uvedie už zajtra 19. novembra novú premiéru Hlava-nehlava

V žilinskom bábkovom divadle sa 19. novembra 2021 uskutoční ďalšia premiéra. Vo svojej 71. sezóne uvedie divadlo v poradí druhú inscenáciu s názvom Hlava-nehlava. Inscenácia sa zameriava na krehkosť detského vnútra, ktoré je vystavené mnohým krízam a dilemám.

Príbeh sa sústreďuje okolo hlavnej hrdinky Angeliky. Tá sa, rovnako ako mnohé iné deti v jej veku, vyrovnáva s nepríjemnou udalosťou; rozvodom vlastných rodičov. Kdesi vnútri dievčaťa sa začína rozpínať čosi neuchopiteľné. Vraj s ňou šijú všetci čerti. Vraj sa „Endžl“ nevie spratať do kože. A odtrhla sa z reťaze, vyliahla sa z divých vajec…

Angelika však iba prejavuje svoje emócie, cíti hnev- tak, ako každý tvor na tejto zemi. Vyrovnať sa s ním pritom nie je vôbec jednoduché, nehovoriac o tom, keď sa do celej veci primieša Šarapata, Neplecha, Bengál alebo samotný Randál!

Cieľom tvorcov je poukázať na to, že pocity a túžby detí nie sú o nič banálnejšie než tie, ktorým čelia dospelí. Pestovanie duševného zdravia či inak povedané- vnútorného sveta, si vyžaduje správne podmienky a citlivý dialóg. Inscenácia Hlava-nehlava sprostredkováva malým i veľkým divákom náhľad do sveta plného vnútorných rozporov dieťaťa.


S energickým humorom, nadhľadom a výraznou dávkou hyperbolizovania znázorňuje imaginárne prostredia, ktoré nenájdeme nikde inde, než v našich vlastných hlavách-nehlavách.

Autorský projekt pripravuje tvorivý tandem, v ktorom figuruje množstvo zvučných mien. Autorom textu a režisérom inscenácie je Peter Palik, bývalý dramaturg a interný režisér BDŽ. Palik zároveň stojí za výtvarnou zložkou inscenácie. Tú doplnila kostýmami oceňovaná scénografka Eva Farkašová.

O hudbu sa postaral Daniel Špiner a dramaturgom inscenácie je Matej Truban. Účinkujú herečky a herci Bábkového divadla Žilina. Realizáciu projektu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Lístky na premiéru si môžete rezervovať na webe predpredaj.sk

Pri vstupe do divadla vám okrem lístka skontrolujú aj doklad o kompletnom očkovaní. Deti do 12 rokov majú vstup do divadla bez obmedzení. V budove divadla je povinný ochranný respirátor. Ochránite tým nielen seba, ale aj zamestnancov divadla.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Bábkové divadlo Žilina