Začala sa príprava dokumentácie pre modernizáciu trolejbusových tratí v Žiline, práce odštartujú po roku 2023


Foto: Začala sa príprava dokumentácie pre modernizáciu trolejbusových tratí v Žiline, práce odštartujú po roku 2023

Žilinu čaká v najbližších rokoch rozsiahla modernizácia trolejbusovej dráhy a výstavba nového trolejbusového depa. Samospráva rozbehla v októbri prípravu projektovej dokumentácie, na ktorú využije financie z Kohézneho fondu a štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra vo výške viac ako 2,8 milióna eur.

Cieľom projektu s názvom „Modernizácia infraštruktúry trolejbusovej dráhy a meniarní, výstavba nových trolejbusových tratí a obratísk v Žiline“ bude modernizácia infraštruktúry mestskej hromadnej dopravy. Súčasťou rekonštrukčných prác je trakčné vedenie, výstavba nových trolejbusových tratí, kompletná modernizácia trakčného systému, diaľkového ovládania, obratísk a trakčných meniarní s kompletným napájacím systémom.

„Projektová dokumentácia je nevyhnutnou podmienkou nadväzujúceho investičného projektu, ktorý mesto plánuje realizovať po roku 2023. Realizácia projektu odstráni súčasný nedostatočný technický stav trakčného vedenia, meniarní, obratísk, zastávok s plánovanou životnosťou 30 rokov a výrazne zvýši spoľahlivosť a rýchlosť mestskej hromadnej dopravy v Žiline pri súčasnom znížení nákladov na údržbu,“ vysvetlil Peter Fiabáne, primátor Žiliny.

Projektové práce sú už od októbra tohto roku v plnom prúde. Zástupcovia samosprávy a Dopravného podniku mesta Žiliny sa pravidelne stretávajú s projekčnou spoločnosťou na výrobných poradách, kde koordinujú postup prác. Termín pre kompletné ukončenie projekčných činností končí v novembri 2023. Štúdia realizovateľnosti tu ráta s investičnými nákladmi na stavbu vo výške približne 16 miliónov eur bez DPH.


Koncom augusta bol mestu Žilina schválený národný projekt, kde je hlavným cieľom vypracovanie projektovej dokumentácie v štyroch stupňoch, zabezpečenie komplexnej projektovej prípravy a k tomu prislúchajúcej inžinierskej činnosti.

Samospráva pripravuje aj ďalší investičný projekt s názvom „Výstavba a modernizácia údržbovej základne trolejbusov v Žiline“, ktorý má za cieľ vytvoriť vhodné technické podmienky pre údržbu a opravy vozidiel dopravného podniku prostredníctvom modernizácie a dobudovania depa na Kvačalovej ulici. Odhadované náklady na realizáciu prác sú v zmysle štúdie uskutočniteľnosti odhadované na sumu 40 miliónov eur bez DPH.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu