Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok navštívila žilinský 5. pluk špeciálneho určenia


Foto: Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok navštívila žilinský 5. pluk špeciálneho určenia
Galéria: 7 fotiek
Foto: Ozbrojené sily SR

V piatok 12. novembra popoludní poctila prezidentka Zuzana Čaputová svojou návštevou elitný 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline, ktorého príslušníci boli nasadení do nedávnej evakuačnej operácie v Afganistane. Počas návštevy si položením venca k pamätníku v areáli uctila pamiatku zosnulých vojakov Síl pre špeciálne operácie.

S náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl (OS) Danielom Zmekom a ďalšími generálmi hovorili o podmienkach výkonu služby v špeciálnych silách. Preberali tiež nedávnu skúsenosť evakuácie osôb z Afganistanu. Prezidentka si vypočula zaujímavé príbehy veliteľov, ktorí sa priamo na tejto evakuácii podieľali.

V ďalšej časti programu profesionálni vojaci názorne ukázali hlavnej veliteľke ozbrojených síl, ako sú pripravení aj na tie najnebezpečnejšie situácie. Po ukážkach vojenskej techniky nasledovala priama akcia, v rámci ktorej vojaci našli a zneškodnili hľadanú osobu. Simulovaný zásah prebiehal pozemnou aj vzdušnou formou, jeho priebeh bol presne naplánovaný a načasovaný. Prezidentka ho po ukončení označila za veľmi pôsobivý a profesionálny.

Vojaci aj vojačky síl špeciálneho určenia musia spĺňať mimoriadne vysoké kritéria z hľadiska psychickej aj fyzickej odolnosti. Musia prejsť veľmi náročným výberom a výcvikom, aby v takejto elitnej jednotke mohli vôbec pôsobiť. 

„Takáto elitná jednotka má veľmi špecifické určenia, či už je to boj s terorizmom, vyslobodzovanie rukojemníkov či iné veľmi náročné úlohy na Slovensku alebo v zahraničí. Skláňam sa pred ich profesionalitou a veľmi pekne im ďakujem za ich službu. Táto návšteva ma utvrdila, že sily špeciálneho určenia sú v skvelej profesionálnej kondícii a sú pripravené plniť svoje poslanie, ktorým je ochrana občanov Slovenskej republiky a ochrana územnej celistvosti štátu,“ povedala v piatok prezidentka Zuzana Čaputová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ozbrojené sily SR