Žilina zažila špičkové zborové umenie: Festival Voce Magna 2021 bol výnimočný


Foto: Žilina zažila špičkové zborové umenie: Festival Voce Magna 2021 bol výnimočný

Festival bol tradičný tým, že sa nemenil organizátor, je ním Miešaný zbor Žilina. Nemenili sa pravidlá festivalu a súťaže, miesta koncertov ani partneri. Zmenili sa ale okolnosti, kvôli ktorým sa jedenásty ročník v roku 2020 nepodarilo zrealizovať. Áno,  pandémia nás pribrzdila. Podarilo sa to ale tento rok. Stálo to nemálo úsilia, no oplatilo sa.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo uskutočniť festival a súťaž, samozrejme s potrebnými protiepidemiologickými opatreniami. Aj napriek tomu, že súčasná situácia kultúre nepraje, zbory spievať chcú a spievanie im veľmi chýba. Aj preto budú najbližšie dni nepochybne spievať s veľkou radosťou a nasadením,” vyjadril sa na úvod prvého koncertu pre portál satb.sk umelecký riaditeľ festivalu a súťaže Štefan Sedlický. Prirodzene, mal pravdu.

Úžasné festivalové koncerty, jedna medzinárodná súťaž, päťčlenná medzinárodná porota a desiatky spevákov zo slovenských a zahraničných speváckych zborov. Tak vyzeral jedenásty ročník Medzinárodného festivalu a súťaže zborového umenia Voce Magna Žilina 2021. Spevákov bolo menej ako počas predchádzajúcich ročníkov, zborov takisto, no nadšenie a najmä kvalita zostali nemenné.

Zdroj: VOCE MAGNA

Menej bolo aj divákov, prístup na koncerty bol obmedzený platnými protiepidemiologickými opatreniami a režimom konkrétnych inštitúcií. No tým, ktorí nemali možnosť vychutnať si koncerty či súťaž priamo, sme ponúkli možnosť pozrieť a najmä vypočuť si live streamy, priame prenosy z koncertu z Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline aj zo záverečného galakoncertu v Dome umenia Fatra Žilina. Kto to nestihol alebo nemal o tom vedomosť, môže to stále napraviť na www.krkszilina.sk.

Absolútnym víťazom medzinárodnej súťaže sa stal zbor Canzona neosolium women , ktorá reprezentuje Akadémiu umení v Banskej Bystrici a môže sa pýšiť ziskom Grand Prix.  Zaujímavosťou je, že zbor prvenstvo získal napriek tomu, že dirigentka zboru Veronika Veverková v poslednej chvíli musela odvolať svoju účasť na súťaži. Pohotovo ju nahradil mladý dirigent Adam Sedlický a príbeh sa aj vďaka nemu skončil triumfálne. Získali 1. miesto v kategórii A - dospelé zbory a zlaté pásmo v kategórii A2 - dospelé zbory ženské.


Na galakoncerte a predtým aj na súťaži zažiaril ženský spevácky zbor Belius z Očovej, ktorý sa môže pýšiť zlatým pásmom v kategórii A2 a druhou cenou v kategórii A - dospelé zbory. Okrem dramaturgie zaujali do detailov zladenými kostýmami, čo potešilo aj oko nejedného diváka.

Zdroj: VOCE MAGNA

Každý zbor, ktorý sa dokázal pripraviť, zmobilizovať a súťažiť, si zaslúži náš obdiv. Boli to aj Akademický zbor Krakovskej technickej univerzity Cantata, komorný spevácky zbor Young Voices z Humenného, komorný spevácky zbor Nyklband z Frenštátu pod Radhošťem a Zbor sv. Ladislava z Rajca.

V rámci Voce Magna sa podarilo zorganizovať kvalitné festivalové koncerty. Koncerty v Žiline a Martine boli sviatkom zborového umenia aj vďaka Akademickému speváckemu zboru Vysokej školy banskej - Technickej univerzity Ostrava, vďaka chrámovému speváckemu zboru La Famiglia zo Žiliny,  Akademickému zboru Krakovskej technickej univerzity Cantata a samozrejme miešanému komornému zboru Cantica Collegium musicum z Martina.

Zdroj: VOCE MAGNA

Festivalovým zborom bol aj Bratislavský chlapčenský zbor, ktorý sa predstavil na galakoncerte v Dome umenia Fatra v Žiline. Ich výkon bol veľmi osviežujúci, plný dobrej nálady, hravosti a  profesionality. Dirigentka a zakladateľka zboru Magdaléna Rovňáková bola zároveň členkou päťčlennej medzinárodnej poroty, ktorá hodnotila súťažnú časť Voce Magna Žilina 2021.

Celý projekt bol realizovaný z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia, s finančnou podporou IS Industry Solutions, a.s. a ďalších partnerov. Miešaný zbor Žilina všetkým srdečne ďakuje a teší sa na ďalší ročník.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Miešaný zbor Žilina, OZ