Skončí hazard v Žiline nadobro? Časť poslancov spúšťa petíciu za úplný zákaz na území mesta


Foto: Skončí hazard v Žiline nadobro? Časť poslancov spúšťa petíciu za úplný zákaz na území mesta

Hranie hazardných hier a jeho negatívne následky na spoločnosť môžu mestské a obecné zastupiteľstvá už niekoľko rokov vďaka novelizácii zákona obmedziť v rôznych formách. Každý rok musia však schvaľovať všeobecne záväzné nariadenie, ktorým vedia zakázať prevádzkovanie hazardných hier počas najviac dvanástich sviatkov v roku.

Mestský rozpočet Žiliny má z odvodov v súvislosti s hazardom príjem na úrovni približne 300-tisíc eur. V nedávnej minulosti to bolo výrazne viac, keďže v Žiline sídli Tipsport a časť odvodov putovala do mestského rozpočtu. V dôsledku zmeny zákona radnica o tieto príjmy prišla - výnosy boli presmerované mimo obecné a mestské rozpočty.

Kým v roku 2020 samospráva ťažila z hazardného odvodu najmä vďaka Tipsportu a jej príjmy predstavovali 2 milióny eur, v tomto roku počíta, že to bude maximálne 300-tisíc. Do konca augusta bolo vyzbieraných len približne 133-tisíc eur. Časť poslancov v Žiline verí, že negatíva hazardu nedokáže vyvážiť žiadny príjem, a preto podniká príslušné kroky na jeho obmedzovanie.

Hazard výrazne obmedzili naposledy pred dvoma rokmi

Na začiatku roku 2019 prijala Národná rada Slovenskej republiky novelu zákona o hazardných hrách, súčasťou úpravy je aj prevádzkovanie vybraných druhov hazardu z pohľadu ich umiestnenia. Tým umožnili mestám a samosprávam regulovať množstvo hazardných prevádzok a ich vzdialenosť od rizikových lokalít.

O niekoľko mesiacov neskôr rozhodli mestskí poslanci o tom, že herne na území mesta nesmú byť umiestnené vo vzdialenosti do 200 metrov od škôl, školských zariadení, zariadení sociálnych služieb pre deti a mládež či zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. V rovnakom rádiuse nesmú byť herne ani pri budovách, ktoré slúžia ako zariadenie pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovne mládeže. Všeobecne záväzné nariadenie neplatí retroaktívne, takže ešte dnes sa v Žiline nájdu prevádzky, ktoré sa nachádzajú v blízkosti škôl - príkladom je herňa na Hlinách, ktorá je len niekoľko desiatok metrov od dvoch škôl (na titulnej fotografii).

Rok 2019 bol z pohľadu ochrany mladistvých ľudí v Žiline pred dostupnosťou hazardu posledným úspešným, vtedy sa podarilo naposledy schváliť aj všeobecné záväzné nariadenie o zákaze hrania počas dvanástich sviatkov. Keď schvaľovali poslanci identické nariadenie o rok, keďže podľa zákona je nutné podobnú právnu úpravu schvaľovať vždy rok dopredu a do konca októbra, v poslaneckom zbore sa už nenašiel dostatok hlasov.

Schválené neplatilo, nové neschválili. Názor niektorí zmenili za mesiac

Následkom toho bolo uplynulý rok možné roztáčať výherné automaty aj počas sviatkov. Neobvyklá situácia vznikla tento rok, kedy zastupiteľstvo najskôr v septembri obdobné všeobecné záväzné nariadenie schválilo, napokon ale toto pre formálnu chybu nevstúpilo do platnosti. V čom nastal problém? Zákon definuje mestu alebo obci povinnosť oznámiť vyvesenie návrhu všeobecného záväzného nariadenia.

To sa neudialo, a tak poslanci museli rozhodovať opäť. Keď schvaľovali obdobný návrh o necelý mesiac neskôr na mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline tak, aby ho stihli schváliť ešte do zákonom predpísaného konca októbra, niektorí zastupitelia zmenili názor. Zákaz hazardu v Žiline neprešiel o jeden jediný hlas.


Problémy s každoročným schvaľovaním chce vyriešiť nemalá skupina poslancov a občianskych aktivistov hlasovaním o úplnom zákaze hazardu v meste Žilina po vzore miest Bratislava, Nitra alebo Prešov. Predstavitelia klubov zaZA a Za naše mesto prichádzajú v týchto dňoch s iniciatívou Žilina proti hazardu. Cieľom petície a nadväzujúcich krokov je upozorniť na negatívne externality prevádzky hazardných hier v meste a získať spoločenskú podporu pre schvaľovanie všeobecne záväzného nariadenie. Tým by sa mohol hazard nadobro v Žiline zakázať už počas decembra.

„Hazardné hry majú nepopierateľný a nezvratný dopad na kvalitu života jednotlivca i v spoločnosti. Rozbité rodiny, dlhy, strata zamestnania, život na ulici. Tieto dôsledky sú dobre známe. Bohužiaľ už dva roky po sebe sa nám nedarí presadiť zákaz hrania hazardných hier počas štátnych sviatkov, keďže skupina poslancov úspešne blokuje jeho prijatie. Pri poslednom pokuse v októbri tohto roka neprešiel v mestskom zastupiteľstve návrh o jeden hlas,“ vysvetľujú členovia iniciatívy Žilina proti hazardu.

Hľadajú trojpätinovú väčšinu, chcú vidieť podporu verejnosti cez petíciu

Iniciátori chcú využiť svoju kompetenciu, ktorú im vložila do rúk opäť novela zákona o hazardných hrách, a kasína s herňami v Žiline plánujú obmedziť natrvalo. Aktivisti sú odhodlaní a tvrdia, že výsadu chcú v Žiline využiť naplno. V minulosti bolo potrebné na to, aby sa mohla podobná aktivita obmedziť na celom území mesta, vyzbierať najmenej 30 percent podpisov všetkých obyvateľov samosprávy.

Nateraz majú dva zapojené poslanecké kluby spolu 14 hlasov, pre prijatie všeobecne záväzného nariadenia tohto druhu je potrebná trojpätinová väčšina. V matematickom prepočte to znamená, že ak by sa zúčastnili decembrového zasadnutia všetci poslanci, na obmedzenie hazardu v Žiline bude potrebných aspoň 19 hlasov.

V poslaneckom zbore počas aktuálneho volebného obdobia figurujú ešte dva ďalšie kluby a niekoľko nezávislých poslancov, časť z nich už v minulosti hlasovala za obmedzenie hazardu. Petícia je tak najmä o tom, aby poslanci cítili záujem verejnosti na obmedzenie obdobnej činnosti v meste:

„Povzbudzujeme všetkých Žilinčanov, aby podporili našu aktivitu podpisom pod petíciu za definitívny zákaz hazardu v Žiline. Veríme, že čo najväčší počet Žilinčanov sa pridá k našej iniciatíve a získaná morálna legitimita od verejnosti pomôže presadeniu legislatívy, ktorá spadá do kompetencie poslancov mestského zastupiteľstva.“


Petícia je dostupná na internetovej stránke www.ZilinaProtiHazardu.sk, zatiaľ ju podpísalo 250 ľudí.

Poslanci mestského zastupiteľstva a občianski aktivisti združení v iniciatíve Žilina proti hazardu:
Zuzana Balogová
Ľubomír Bechný
Peter Ničík
Dušan Maňák
Iveta Martinková
Ľuboš Plešinger
František Talapka
Miriam Šuteková
Barbora Birnerová
Igor Habánik
Dominik Hriník
Ján Ničík
Ján Pažický
Vladimír Randa
Marek Richter, PhD.
Karol Haas
Jozef Mičic
Vanda Tuchyňová
Soňa Turčányova
Igor Korček
Miroslav Sokol


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu