Zákaz hazardu v Žiline počas sviatkov zakopol o formálnu chybu. Poslanci za mesiac zmenili názor


Foto: Zákaz hazardu v Žiline počas sviatkov zakopol o formálnu chybu. Poslanci za mesiac zmenili názor Foto: ilustračné - pixabay

Na stále stúpajúci záujem verejnosti o obmedzenie hrania hazardných hier zareagovalo aj mesto Žilina. Na Mestskom zastupiteľstve v Žiline ešte schválili návrh, ktorého predmetom je zákaz hrania hazardných hier v nasledujúcom roku 2022 počas v štátnych sviatkov. Malo ísť o 12 dní v roku, čo je novelizovaným zákonom povolené maximum.

V októbri bola však objavená administratívna chyba, ktorá znamenala zopakovanie hlasovania. Mesto pochybilo v tom, že po vyvesení návrhu Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) neohlásilo túto skutočnosť na príslušný úrad.

„Toto VZN bolo prijaté na riadnom rokovaní Mestského zastupiteľstva konanom dňa 20.9.2021 avšak z dôvodu nesplnenia ustanovenia § 79, ods. 7 v časti „Vyvesenie návrhu všeobecne záväzného nariadenia podľa odsekov 3, 4, 5 alebo odseku 6 na úradnej tabuli je obec povinná oznámiť úradu do piatich dní odo dňa jeho vyvesenia..“ je potrebné jeho opätovné schválenie,“ vysvetľuje v predkladacej správe Vladimír Randa. 

Hlasovanie prebehlo teda počas mimoriadneho zasadnutia v pondelok (25. 10.), kde niektorí poslanci zmenili svoj názor, prípadne sa zdržali hlasovania. Oproti septembrovému schváleniu tak o necelý mesiac neskôr identický návrh zastupiteľský zbor neschválil.

Prekvapivá zmena názoru

Niektorí poslanci zastupiteľstva vyjadrili svoje pobúrenie a nesúhlas na sociálnych sieťach nad takou rýchlou zmenou názoru. Poslanec Ľubomír Bechný napísal na Facebooku, že k zopakovaniu scenára zo septembra chýbal jeden hlas, keďže bolo potrebných 18 hlasov. 

„Chceli sme takto umožniť otcom byť so svojimi rodinami. Škoda,“ napísal na margo udalostí poslanec Bechný. Svoje znepokojenie vyjadril na sociálnych sieťach aj viceprimátor Randa. „Prešiel mesiac a niektorí poslanci, ktorí si ešte v septembri mysleli, že hazard by sme mali takto obmedziť a hlasovali za, si to už v októbri nemysleli a hlasovali proti,“ dodal.



Návrh VZN, ktorý tak bol istým spôsobom schválený v septembri, sa teda zrušil a v Žiline v roku 2022 tým pádom bude povolené hrať hazardné hry aj počas dvanástich štátnych sviatkov. 

Ak by poslanci opätovne schválili VZN, predpokladaný výpadok v príjmoch by predstavoval necelých 10-tisíc eur. Mestský rozpočet očakáva tento rok príjmy z hazardu na úrovni 300-tisíc eur. V porovnaní s minulými rokmi je to výrazne menej, keďže štát si novelizáciou zákona vzal podstatnú časť príjmov samospráv z hazardného odvodu. 

Kým v roku 2019 získala mestská kasa z hazardných odvodov rekordných 2,8 milióna eur a minulý rok ďalšie vyše dva milióny eur, tento rok získa už len spomínaných 300-tisíc eur. 

Výsledky hlasovania

PoslanecSeptemberOktóber
Anton TrnovecZDRŽAL SAZDRŽAL SA
Jozef AugustínZA-
Peter CibulkaZAZA
Iveta MartinkováZAZA
Vladimír RandaZAZA
Peter DurmisPROTIPROTI
Zuzana BalogováZAZA
Jana FilipováZDRŽALA SAZDRŽALA SA
Ján NičíkZAZA
Marek RichterZAZA
Jozef JurišZAPROTI
Ľubomír BechnýZAZA
Dominik HriníkZAZA
Ján PažickýZAZA
Miriam ŠutekováZAZA
Martin KapitulíkPROTIPROTI
Barbora BirnerováZAZA
Dušan MaňákZAZA
Ľuboš PlešingerZAZA
František TalapkaZAZA
Lukáš MilanPROTIPROTI
Martin BarčíkZDRŽAL SAZDRŽAL SA
Ľudmila ChodelkováZDRŽALA SAZDRŽALA SA
Denis CáderZDRŽAL SAZDRŽAL SA
Rastislav JohanesPROTIPROTI
Branislav DelinčákZDRŽAL SAZDRŽAL SA
Róbert KaššaZDRŽAL SAZDRŽAL SA
Patrik GromaZAZA
Ondrej ŠoškaNEHLASOVALNEHLASOVAL
Igor HabánIkZAZA



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu