Transparency hodnotí hotely podľa vlastníkov. V Žiline má status problémového len jeden


Foto: Transparency hodnotí hotely podľa vlastníkov. V Žiline má status problémového len jeden Foto: Ktovlastni.sk

Nezisková organizácia Transparency International spustila portál Ktovlastni.sk, poskytuje ním verejnosti možnosť overiť si informácie o majiteľoch vyše 600 hotelov na Slovensku. Na vznik a fungovaniu portálu žiada o peniaze aj cez crowdfundingovú kampaň. Ako priznáva nezisková organizácia, cieľom je poskytnúť cestujúcim možnosť etickej voľby pri využívaní služieb v hotelierstve.

Segment cestovného ruchu patrí často do portfólia veľkých spoločností, v mnohých prípadoch ide o pokračovanie a rozšírenie úspešného podnikateľského príbehu. Takýmto pozitívnym prípadom je napríklad Resort Valachy, ktorý sa nachádza hodinu od Žiliny a patrí do portfólia českej spoločnosti s významnou pozíciou na trhu spotrebnej elektroniky v Česku aj na Slovensku.

Hoteliérstvo je ale obľúbenou doménou aj tých podnikateľov, ktorým je etika cudzia a ich podnikanie je málo transparentné. Práve na tieto prípady chce Transparency upozorniť, a naopak, vyzdvihnúť tie pozitívne:

„Za viacerými hotelmi a inými areálmi cestovného ruchu stoja oligarchovia a podnikatelia spájaní so škandálmi. Vďaka portálu KtoVlastni.sk si môže každý overiť informácie o majiteľoch už vyše 600 hotelov na Slovensku. Etické nakupovanie a rozhodovanie sa pri cestovaní môže pomôcť zodpovedným podnikateľom a vyhnúť sa tým podozrivým,“ informuje organizácia v kampani.

Pri hodnotení hotelov získavajú údaje z webových stránok, na základe vyžiadania v registroch vlastníkov a verejných databáz. Časť zhodnotenia tvorí názor päťčlennej komisie, tvoria ju štyria žurnalisti z denníkov SME, Aktuality a N. Dopĺňa ich Gabriel Šípoš, bývalý riaditeľ Transparency International Slovensko. Metodiku verejne popisujú:

„Pri svojom hodnotení vlastníckeho pozadia hotelov sa komisia zameriavala najmä na výskyt v kauzách a etických kontroverziách, spôsob nadobudnutia majetku, spolupodnikanie s kontroverznými osobami, porušenie zákonov. Pri známkovaní brala komisia do úvahy finančný objem káuz, časové hľadisko a či počet káuz spojených s danými podnikateľmi.“ 


Dva hotely s hodnotením pod 50 percent

V Žiline sa na mape nachádza niekoľko hotelov, vyslovenie problémové hodnotenie na celkovej hranici od nula do sto percent získal len jeden. S ratingom 45 percent a komentárom komisie “neodporúča” vyšiel z porovnania Hotel Slovakia v centre Žiliny. 

Jeho konečným vlastníkom je žilinský podnikateľ George Trabelssie. V blízkom okolí Žiliny ma potom rovnaké červené hodnotenie “problémové” už len jeden ďalší hotel - Wellness Hotel Diplomat v Rajeckých Tepliciach. Aj ten spadá do majetku Trabelssieho. 

Päťčlenná komisia okomentovala luxusný hotel v Rajeckých Tepliciach nasledovne: „Vôbec neodporúča, s hotelom resp. jeho majiteľmi sú spájané najväčšie kauzy podnikateľov, ktoré sme na Slovensku zaznamenali“.

Päťčlenná komisia Transparency International neodporúča hotely G. Trabelssieho. Zdroj: ktovlastni.sk

Výhrady má komisia v Žiline ešte pri hoteloch Boutique Hotel Dubná Skala a Garni G Hotel Žilina. Okrem týchto troch majú zvyšné hotely zaznačené na mape hodnotenie 80 percent a viac. V poradí najmenej má Hotel Slovan s rovnými 80 percentami.

Komisia tu skonštatovala, že je bez výhrad a pri hoteli alebo jeho majiteľoch neidentifikovali žiadnu kauzu alebo etickú dilemu. V roku 2013 majiteľa hotelu odsúdil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici za zločin príjmania úplatku.

Policajným agentom bol v prípade súčasný poslanec NR SR Ján Marosz, od ktorého si ako regionálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu (SPF) vypýtal úplatok vo výške 1000 eur. Dve päťstoeurové bankovy podľa rozsudku prebral v aute. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu