Poslanci v Žiline mimoriadne zasadnú, riešiť budú odkúpenie budovy, eurofondy aj hazard


Foto: Poslanci v Žiline mimoriadne zasadnú, riešiť budú odkúpenie budovy, eurofondy aj hazard Foto: ilustračné

V pondelok 25. októbra 2021 sa uskutoční Mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline, ktorá má na programe spolu 11 bodov. Mestskí poslanci budú riešiť rozpočtovú zmenu, v poradí už desiatu, založenie mestského sociálneho podniku v Žiline aj niekoľko návrhov na predloženie žiadostí o eurofondy.

Európske štrukturálne zdroje plánuje samospráva využiť na nákup vybavenia mestskej knižnice Žilina, ktorá vznikla nedávno pre potrebu prevzatia menších pobočiek pôvodne krajskej knižnice. Za peniaze z eurofondov je naplánované aj zvýšenie kvality poskytovaných služieb divadla alebo nové cykloprístrešky pri areáloch základných škôl.

Poslanci budú mať na stole aj aktualizáciu rozpočtu pre rekonštrukciu zastávok v tretej etape, ak projekt uspeje, zrenovujú 16 zastávok za celkovú sumu približbe 1,6 milióna eur. Rekonštrukcia by sa týkala týchto zastávok:

1. Vysokoškolákov (smer Vlčince)
2. Žilinská univerzita (smer Solinky)
3. Žilinská univerzita (smer Vlčince)
4. Limbová (smer centrum)
5. Centrálna (smer centrum)
6. Centrálna (smer Jaseňová konečná)
7. Závodská (smer centrum)
8. Slnečné námestie (smer Hájik)
9. Tajovského (smer centrum)
10. Tajovského (smer Jaseňová)
11. Kultúrny dom (smer Žilina)
12. Priemyselná (smer centrum)
13. Pri Celulózke (smer centrum)
14. Pri Celulózke (smer Trnové)
15. Polícia (smer Hurbanova)
16. Hollého (smer centrum)

Hazard musia schvaľovať opäť - pre legislatívnu chybu

Opätovným schvaľovacím procesom musí prejsť aj Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu počas dvanástich štátnych sviatkov pre budúci rok, v súčasnom legislatívnom znení ho musí zastupiteľstvo schvaľovať každý rok a do konca októbra. Poslanci návrh schválili už v septembri, pre chybu v postupe ale nie je platné:

„Toto VZN bolo prijaté na riadnom rokovaní Mestského zastupiteľstva konanom dňa 20.9.2021 avšak z dôvodu nesplnenia ustanovenia § 79, ods. 7 v časti „Vyvesenie návrhu všeobecne záväzného nariadenia podľa odsekov 3, 4, 5 alebo odseku 6 na úradnej tabuli je obec povinná oznámiť úradu do piatich dní odo dňa jeho vyvesenia..“ je potrebné jeho opätovné schválenie.“ 


V prípade schválenia je teoretický výpadok v rozpočte na úrovni bezmála 10 tisíc eur, zákaz ale nepostihuje online kasíno ani internetové stávkovanie. Ďalším bodom programu bude schválenie uplatnenia predkupného práva, ktoré má mesto Žilina pri nehnuteľnosti a prislúchajúcich pozemkoch v centre Žiliny na ulici 1. mája.

Získa mesto nové bytové jednotky?

Predávajúcim je štátny občan Spojených štátov Amerických a mesto, ktoré vlastní tretinu, má možnosť od neho odkúpiť zvyšné dve tretiny za sumu 290-tisíc eur. Podľa znaleckého posudku na hodnotu nehnuteľnosti je cena podielu na úrovni 283 333 eur.

Avšak podľa určenia trhovej ceny nehnuteľnosti, ktorý vypracovala realitná kancelária v Žiline, je hodnota dvojtretinového podielu až 358 773 eur. Mesto v prípade odkúpenia, ktoré odporúča aj útvar hlavného architekta, získa možnosť rozšíriť bytový fond aspoň o niekoľko bytových jednotiek.

Nehnuteľnosti sa nachádzajú v lukratívnej oblastí priameho centra mesta, na ulicí 1. mája. Podľa listu vlastníctva ide o „rodinný dom”, avšak podľa predložených informácií sa jedná o dom so šiestimi bytovými jednotkami. Nakoľko nebola uskutočnená obhliadka, z pohľadov usudzujeme, že dom je neobývaný a v úplne pôvodnom stave (pôvodné okná, balkóny, fasáda). Dom mi tri poschodia a pivničné priestory. Podľa predložených informácií sa v dome nachádza 6 bytových jednotiek, a to jeden 1-izbový byt, štyri 2-izbové byty a jeden 3-izbový byt,“ informuje žilinská realitná kancelária.

K domu patrí vnútorná plocha dvoru a pre budúce využitie bude nutné zrekonštruovať ho. Pre pandemické opatrenia zasadajú poslanci virtuálne, verejnosť je vylúčená. Bude mať možnosť sledovať priamy prenos zo zasadnutia na platforme YouTube.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu