FNsP Žilina reprofilizuje pre nárast pacientov ďalšie lôžka, od septembra zomrelo v nemocnici na Covid 29 ľudí


Foto: FNsP Žilina reprofilizuje pre nárast pacientov ďalšie lôžka, od septembra zomrelo v nemocnici na Covid 29 ľudí Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Žilinská nemocnica operatívne reaguje na neustále stúpajúci počet hospitalizácií pacientov s ochorením COVID-19. V tejto súvislosti bola nútená vyčleniť ďalšiu COVID zónu v lôžkovej jednotke pavilónu Liečebne dlhodobo chorých. Aktuálne má FNsP Žilina reprofilizovaných už 55 lôžok, k dnešnému ránu je obsadených 41 z nich.

Pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu vyžaduje osem pacientov, ďalší dvaja sú pripojení na neinvazívnu high flow ventiláciu - vysokoprietokovú kyslíkovú liečbu. Z celkového počtu reprofilizovaných lôžok je vo FNsP Žilina momentálne 45 miest s centrálnym pripojením na kyslík a desať v rámci Jednotky intenzívnej starostlivosti a anestéziológie a intenzívnej medicíny.

„Príjmy akútnych COVID pacientov rastú, takže 40 lôžok, ktoré sme otvorili v septembri, nám už nestačilo a museli sme reprofilizovať ďalšiu lôžkovú časť Liečebne dlhodobo chorých, a to spolu s personálom,“ informoval riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík, podľa ktorého si ďalšia fáza reprofilizácie vyžiadala stavebné úpravy.

Nemocnica vytvorila nové filtre na prechod zamestnancov zo zelenej do červenej zóny a taktiež doplnila kyslíkové rozvody k lôžkam pacientov. V prípade potreby tak vie počet štandardných kyslíkových lôžok zvýšiť, kapacity pre ventilovaných pacientov v kritickom stave má však plne obsadené.

Vo Fakultnej nemocnici v poliklinikou v Žiline hospitalizovali od septembra 2021 zatiaľ 165 pacientov s ochorením COVID-19, z nich ochoreniu podľahlo už 29 ľudí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline