Veľká kastračná akcia v Žiline aj tento rok, z útulku prosia obyvateľov o rôzne druhy pomoci


Foto: Veľká kastračná akcia v Žiline aj tento rok, z útulku prosia obyvateľov o rôzne druhy pomoci Foto: ilustračné

Aj tento rok pripravili dobrovoľníci a spolupracovníci Občianskeho združenia Tul/k/áčik veľkú kastračnú akciu s cieľom ozdraviť pouličnú kolóniu mačiek v Žiline. Už počas roka kastrujú priebežne a ujali sa desiatok mačiatok, ktorým hľadajú alebo už našli nové domovy.

Ich cieľom je teraz pred zimou dokastrovať ešte zvyšok a pomôcť mačiatkam, ktoré žijú na ulici, dostať sa pred zimou do bezpečia. Ak by sa chcel niekto pripojiť k tejto aktivite a pomôcť, môže tak učiniť niekoľkými spôsobmi:

Prvým z nich je nahlásenie pouličnej mačky alebo mačiatka v rámci Žiliny, ktoré potrebuje pomoc, na zilina.macky@gmail.com. „Pri maile prosím vysvetlite v skratke situáciu, uveďte lokalitu a napíšte nám aj telefonický kontakt na vás,“ spresňujú z útulku.

Aj tento rok je dopyt po dobrovoľníkoch, ktorí pomôžu pri odchyte a vození mačiatok na veterinu, alebo si ich zoberú do dočasnej opatery. Vzhľadom na to, že sa každoročne vyzbiera za pár dní veľmi veľa mačiatok, budú počas najbližšej doby potrebné dočasné opatery pre tie, ktoré sa nebudú môcť vrátiť do pôvodného prostredia.


Kolónia sa ozdravuje a počet nerastie aj vďaka kastračným akciám

Presný počet pouličných mačiek v Žiline nie je známy, z útulku ho odhadujú na niekoľko stoviek aj podľa skúseností z kastračných akcií:

„Myslíme si, že počet nerastie nejako dramaticky, lebo kastrujeme už pár rokov, čiže sa nám to postupne darí regulovať, ale stále sa objavujú nové a nové mačičky. Často ich sem ľudia vyhadzujú aj z okolitých dedín. Záleží preto aj na okolí - čím skôr o mačičke/mačiatku vieme, tým skôr sa to podarí riešiť. Preto je dobré, keď sa ľudia ozvú skôr a nie až vtedy, keď má už mačička tretí vrh a namiesto jednej je ich tam ďalších desať,“ vysvetľujú dobrovoľníci zo žilinského útulku.

Poslednou formou pomoci je finančný príspevok. Celá akcia je finančne nákladná a niektoré mačky a mačiatka ostávajú v starostlivosti aj počas niekoľkých mesiacov. Rovnako vie pomôcť aj materiálny dar:

„Uvítame plienkové podložky, prepravky, klietky, latexové rukavice, kuchynské rolky alebo papanie pre mačičky. V prípade otázok alebo záujmu o pomoc nás môžete kontaktovať správou na našu stránku Tul/k/áčik na Facebooku alebo na zilina.macky@gmail.com. Vopred veľmi pekne ĎAKUJEME.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu