V Žilinskom kraji dnes začali očkovať treťou dávkou, prioritu sú obyvatelia centier sociálnych služieb


Foto: V Žilinskom kraji dnes začali očkovať treťou dávkou, prioritu sú obyvatelia centier sociálnych služieb Foto: ilustračné - ŽSK

Posilnenie účinkov očkovania treťou dodávkou odštartovalo dnes na území Žilinského kraja, výjazdové vakcinačné tímy sú zamerané na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov - seniorov v zariadeniach sociálnych služieb. Tí patria medzi jednu zo skupín, ktorá má nárok na tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu.

Nárok sa týka aj zamestnancov domov a centier sociálnych služieb a zdravotníckych pracovníkov. Tretiu dávku vakcíny môžu získať aj pacienti s oslabenou imunitou - z dôvodu napríklad onkologickej diagnózy alebo stavu po transplantácii orgánov a kmeňových buniek.

Pri očkovaní treťou dávkou využívajú pracovníci vakcínu Pfizer. V župných zariadeniach je očkovanosť na úrovni 82 percent v prípade klientov, u zamestnancov sú zaočkované dve tretiny. Preočkovanosť v kraji medzi rizikovou populáciou nad 50 rokov je aktuálne na hranici 65 percent.

Infolinka ako pomoc pre menej informovaných a ľudí s pochybnosťami

Na župe veria, že sa vyhnú útokom slabo informovaných obyvateľov, ktoré sa odohrali počas výjazdových očkovaní a pre ktoré polícia musela posilniť opatrenia počas akcií:


„Verím, že nebudeme znova čeliť útokom zo strany antivaxerov a popieračov covidu, že spoločnosť pochopí význam a dôležitosť očkovania aj treťou dávkou. Odbor zdravotníctva ŽSK má fungujúcu infolinku na telefónnych číslach 0915 396 428 a 0918 829 989, kde sa môže verejnosť obrátiť v prípade nejasností alebo ak sa potrebuje dozvedieť viac o očkovaní,“ uviedla Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK.

Výjazdový tím VakciZuzky naďalej jazdí do regiónov, kde je pre prvé očkovanie je k dispozícii vakcína Janssen. Jednodávkovou vakcínou sa očkuje aj v epidemiologickej ambulancii ŽSK v Žiline. Okrem toho naďalej fungujú očkovacie centrá vo všetkých nemocniciach v kraji (Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Trstená, Dolný Kubín a Čadca), v poliklinikách Námestovo a Žilpo Žilina.

Kraj zároveň zabezpečuje výjazdové očkovanie priamo vo firmách a stredných školách. Ďalšou možnosťou je očkovanie v ambulanciách, ktoré si priamo manažujú zapojení lekári.

„Drvivá väčšina pacientov, ktorí v súčasnosti plnia nemocnice sú nezaočkovaní. Najviac ich je v nemocnici Čadci, pričom Kysuce sú v našom kraji najmenej zaočkovaným regiónom. Som presvedčená, že vakcína je v tejto chvíli jediná možnosť ako zabrániť nárastu pacientov s covidom v nemocniciach. V očkovaní pokračujeme a chceme dať túto možnosť každému, kto má záujem ochrániť seba, svoje okolie a priblížiť sa, čo najbližšie k životu pred pandémiou,“ dodala žilinská županka Erika Jurinová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj